logo
Amsterdam de duurzame stad voor jouw event
Amsterdam, de duurzame stad voor uw evenement
Verantwoord

Amsterdam, de duurzame stad voor uw evenement

Amsterdam is een van de toonaangevende bestemmingen voor duurzame bijeenkomsten. In de wereldwijde top 100 Sustainable Cities Index 2022 van Arcadis staat Amsterdam op de 10e plaats op basis van, onder andere, de kwaliteit van infrastructuur, transport en digitale connectiviteit en de gemeente Amsterdam heeft ambitieuze doelen voor de toekomst, met het streven naar een circulaire, klimaat adaptieve en neutrale stad in 2050. Om dit te bereiken wil Amsterdam in 2030 emissievrij zijn en de uitstoot met 55% verminderen ten opzichte van 1990. In de tussentijd zijn er in Amsterdam er veel initiatieven om de stad toekomstbestendig te maken.

Amsterdams beloonde inzet voor duurzaamheid

Amsterdam staat dan ook bekend om haar toewijding aan duurzaamheid en was de eerste stad ter wereld die het economisch donut model invoerde. Door middel van het economisch donut model houden bedrijven en burgers bewust rekening met hun impact op de planeet, zodat de economische groei binnen de planetaire grenzen blijft. In 2021 claimde Amsterdam de toppositie in de Schroders European Sustainable Cities Index, waarmee het voorbeeldige milieubeleid werd benadrukt. Bovendien is Amsterdam uitgeroepen tot de op één na beste stad ter wereld vanwege de opmerkelijke groene certificaten.

Energie Transitie

Een van de initiatieven die Amsterdam dichterbij een circulaire, klimaat adaptieve en neutrale stad brengt is de energietransitie. Amsterdam is toegewijd aan deovergang naar schone energiebronnen en geeft prioriteit aan een verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare alternatieven. In 2030 wil de gemeente 80% van de Amsterdamse huishoudens voorzien van duurzame elektriciteit, om zo een schoner en duurzamer energielandschap te bevorderen. Ook zal er in de komende 10 jaar in Amsterdam alleen emissievrij vervoer over de weg en het op water zijn.

Sinds 2019, rijden alle trams, metro’s en bussen in Amsterdam al op groene stroom. Ook rijdt de NS fossielvrij, circulair en groen door heel Nederland. Bovendien zijn er milieuvriendelijke reisopties om Amsterdam te bereiken. Hogesnelheidstreinen verbinden grote Europese steden, zoals Londen, Parijs, Brussel, Antwerpen, Frankfurt en Berlijn, efficiënt met Amsterdam Centraal. Treinreizen kunnen CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen, tot wel 70-90% ten opzichte van vliegreizen. Maar ook via de lucht is er een mogelijkheid om CO2-uitstoot te verminderen. Air France-KLM biedt via het CO2ZERO-programma passagiers de mogelijkheid om hun CO2-uitstoot te compenseren en hun vluchten CO2-neutraal te maken door het bijdragen aan CO2-reductieprojecten.

Groene ruimten in overvloed

Naast groen vervoer is Amsterdam ook een groene stad. Amsterdam beschikt over talloze parken, tuinen en stedelijke bossen, die een toegankelijke en serene omgeving bieden. Zo telt Amsterdam ongeveer één miljoen bomen, wat gelijk staat aan één boom per inwoner, in schril contrast met één boom per 22 inwoners in Parijs. Deze groene ruimtes verbeteren niet alleen de kwaliteit van het leven, maar dragen ook bij aan het behoud van de biodiversiteit en het verminderen van hitte eilanden in de stad.

Van lineair naar circulair

Amsterdam omarmt het concept van een circulaire economie en afval wordt zo veel mogelijk geëlimineerd om hergebruik en recycling van materialen te bevorderen. Hiervoor worden actief initiatieven gesteund die het hergebruik van grondstoffen en duurzame productiemethoden stimuleren. De uitgebreide circulariteitstrategie 2020-2025 van de Gemeente Amsterdam richt zich verder nog op drie belangrijke waarde ketens: voedsel en organische afvalstromen, consumptiegoederen en de gebouwde omgeving en heeft als doel het gebruik van grondstoffen aanzienlijk te verminderen en zo bij te dragen aan een duurzame stad.

Een duurzaam evenement organiseren

Amsterdam is daarom de duurzame locatie om een event te organiseren. Als stad die aansluit bij duurzaamheidsdoelstellingen biedt Amsterdam tenslotte ook nog een scala aan duurzame restaurants, hotels en vrijetijdsfaciliteiten, waardoor bijeenkomsten en evenementen met succes duurzaamheidsinitiatieven kunnen implementeren. Door milieuvriendelijke praktijken te integreren, kunnen evenementen in Amsterdam extra waarde bieden en tegelijkertijd een positieve impact hebben op het milieu.

Als u meer wilt weten over hoe RAI gemeentelijke initiatieven ondersteunt en hoe u uw evenement duurzamer kunt maken, neem dan contact op met onze MVO-afdeling.

sustainability@rai.nl


 

Ontvang onze nieuwsbrief - rechtstreeks in uw inbox!