De historie van RAI Amsterdam | RAI Amsterdam

RAI Amsterdam kent een rijke historie. Wat in 1893 begon als een vereniging voor de rijwielindustrie is in iets meer dan een eeuw uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende beurs- en congresorganisatie. Veel waardevolle ontmoetingen hebben bij ons plaatsgevonden, vaak met prominente personen. Zo sprak Martin Luther King tijdens een openbare bijeenkomsten in 1968 honderden mensen toe over verandering. Tijdens AIDS2018 spraken onder andere Bill Clinton en Prins Harry de aanwezigen toe over de impact van de wereldwijde epidemie. Ook grote bands en artiesten stonden bij ons op het podium, zoals Frank Sinatra, Ike & Tina Turner en U2. Tijdens evenementen als deze werd kennis gedeeld, raakten mensen geïnspireerd en/of kwamen in beweging. Iets waar we ons over al die jaren enorme ervaring in hebben opgedaan.

Tijdlijn

Neem met deze tijdlijn een duik in onze historie.

Onze historie in het kort

In de beginjaren - tot 1922 - beschikten we niet over een eigen expositiecentrum, maar werd het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt gebruikt voor rijwiel tentoonstellingen. De allereerste RAI tentoonstelling werd daar in 1895 georganiseerd. Vanaf 1922 vestigden we ons - gedurende veertig jaar - in een eigen gebouw aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Met een totaal oppervlak van 13.000m2 trokken we steeds meer exposanten en bezoekers. Gespecialiseerde vakbeurzen van andere branches namen een enorme vlucht. Het RAI-gebouw bleek te klein te worden.

Om een nieuw, groot tentoonstellingencomplex te kunnen financieren, werd de gemeente Amsterdam partner. Die participeerde graag vanwege de gunstige gevolgen voor de economie van de regio. De RAI Vereniging en de gemeente Amsterdam vormden samen een commanditaire vennootschap van waaruit de exploitatie van RAI Amsterdam, die losgemaakt werd van de RAI Vereniging, gefinancierd werd.

In 1961 vestigden we ons aan het Europaplein in Amsterdam. Hier voegden we over de jaren diverse hallen toe naast ons welbekende Europe hal (Europahal). Mede door de marktontwikkelingen en sterk groeiende aantrekkingskracht van de stad Amsterdam, trokken we steeds meer internationale, meerdaagse evenementen aan. Een groot deel van onze evenementenkalender vullen we tot de dag van vandaag hiermee op. Van grote jaarlijks terugkerende vakbeurzen en congressen als Horecava, International Broadcasting Convention, Interclean, verschillende theatervoorstellingen tot publieksevenementen als Kingsland en Het Amsterdamse Winterparadijs.

Met de ruimtelijke toekomstvisie zien we ons voor lange duur gevestigd op de huidige locatie aan het Europaplein. We richten ons op duurzame ontwikkeling, met een gezond evenwicht tussen sociale (people), ecologische (planet) en economische (profit) waardecreatie. De evenementen die bij de RAI plaatsvinden dragen hier meer en meer aan bij.