Verantwoord Buurtnieuws Horeca

Koks RAI Amsterdam niet alleen voor bezoekers events

woensdag, 28 augustus 2019

Iedere donderdag gratis driegangenlunch Leger des Heils

RAI Amsterdam is een samenwerking aangegaan met het Leger des Heils voor het wekelijks bereiden van een volledig verzorgde gratis driegangenlunch voor een ‘huiskamer voor de buurt’. De lunch, die creatief wordt samengesteld uit het overgebleven voedsel dat nog heel goed bruikbaar is, dient twee doelen: een smakelijke lunch serveren voor de cliënten van het Leger des Heils én het tegengaan van voedselverspilling.

“We vinden dit een fantastisch initiatief van de RAI. Niet alleen worden er magen gevuld, maar doordat mensen elkaar ontmoeten en samen van de maaltijd genieten, ontstaan er ook waardevolle vriendschappen. De circa vijftig mensen die bij ons komen eten, zijn mensen die elkaar anders niet zouden ontmoeten. Het gaat vaak om eenzame mensen met een krappe beurs. Dat heeft een positief effect op het bestrijden van eenzaamheid, dus ook een positief effect op onze maatschappij”, aldus Yvonne van Lambalgen, Kapitein van het Leger des Heils Goodwillcentra Amsterdam. Onlangs organiseerden de koks ook een heuse zomerbarbecue bij buurtcentrum Bij Bosshardt in Amsterdam-Noord.

‘Hartverwarmend Amsterdam’
Het sociale gezicht van de koks van RAI Amsterdam, die normaal in een ondergronds gangenstelsel onder het evenementencomplex werken, gaat nog veel verder. De ondergrondse keukens, waar voldoende eten voor een gemiddeld Nederlands dorp kan worden bereid, zijn een van de best bewaarde geheimen van Amsterdam. Op initiatief van Rientz Mulder, de executive chef van alle basement chefs, is ook de samenwerking met lokale Amsterdamse leveranciers steeds verder uitgebreid. Deze hebben vaak een biologische of sociale focus. Onder de titel ‘Hartverwarmend Amsterdam’ verwerken de basement chefs steeds meer versproducten van lokale leveranciers. Het idee hierachter is om met meer biologisch en lokaal eten de vaak internationale RAI-bezoekers de ‘smaak van Amsterdam’ mee te geven. En bovendien wordt er veel op transport bespaard, want de aanvoerlijnen zijn kort.

“Het is ontstaan vanuit mijn eigen interesse”, aldus Mulder. “Ik kom uit Amsterdam en ik weet hoeveel mooie versproducten hier in de regio te vinden zijn. De beste producten haal je gewoon in de stad of in de directe omgeving. We zetten vooral in op lokale en kwetsbare producenten, die de afname van een organisatie als de RAI hard nodig hebben”. Inmiddels hebben Mulder en zijn collega’s een heel netwerk van lokale leveranciers opgebouwd. Dat varieert van de geitenkaas van de Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos en Rondeeleieren uit Muiden tot kalfsvlees van Waterlants Weelde in Purmerend, Amsterdamse ossenworst van Hesseling en huisgemaakte ketchup van de tomaten van Stadskwekerij Osdorp.