Verantwoord

Het nieuwe frituren: van snacks tot biobrandstof

donderdag, 9 juni 2022

RAI Amsterdam streeft naar het reduceren van afval. Binnen dit streven is de RAI daarom gestart met gebruik van frituurolie in een circulair systeem. Dit houdt in dat de gebruikte frituurolie wordt opgehaald om hier biobrandstof van te maken voor vliegtuigen en andere voertuigen.

Een vette stap vooruit

Voorheen werd een hoop plastic en karton afval gecreëerd door de grootverpakking waar het frituurolie in werd vervoerd. Deze frituurolie werd ook minimaal één keer per week geleverd, wat niet bevorderlijk was voor de verkeersdruk. Om verantwoord verder te gaan, hebben de chefs van de RAI daarom het besluit genomen om te frituren in een circulair systeem en zijn ze een samenwerking aangegaan met Royal Smilde Natura. Vanaf heden wordt gebruikte frituurolie volledig gerecycled. De olie wordt op RAI locatie vanuit de frituur tanks gefilterd en teruggepompt, om hier biobrandstof van te maken. Dit gaat via een industrieel bewerkingsproces van filtering en bezinking, waar de olie wordt omgezet tot tweede generatie biodiesel of kerosine.

Welke voordelen heeft dat?

Frituren in dit circulaire systeem is een stuk minder schadelijk voor het milieu: biobrandstof uit frituurvet halen is duurzamer dan andere plantaardige opties (denk aan zonnebloemolie, soja-, palm-, of maïsolie). Dit komt omdat er geen landbouwgrond ten koste gaat voor het verbouwen van de grondstoffen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van hervulbare tanks op locatie, waarbij verpakkingsafval tot het verleden hoort èn minder mankracht nodig is voor het uitvoeren van de arbeidsklus. In dit nieuwe systeem wordt de olie in bulk aangeleverd en komt de leverancier nog maar maximaal zes keer per jaar langs, wat resulteert in een reductie van de verkeersdruk.