IASP 2024 Wereld Pijn Congres brengt pijnexperts wereldwijd naar Amsterdam
Van 5 tot 9 augustus verwelkomt de RAI duizenden internationale pijnexperts om het IASP 2024 Wereld Pijn Congres in Amsterdam te bezoeken. Uniek aan deze editie is het aanbod van (gratis) activiteiten voor Amsterdammers: voor mensen met pijn, hun naasten en andere geïnteresseerden. Deze editie van het congres, dat de twee Nobelprijswinnaars Ardem Patapoutian en David Julius als sprekers heeft, bevordert de uitwisseling en samenwerking tussen duizenden onderzoekers, artsen, zorgverleners en beleidsmakers wereldwijd uit verschillende pijndisciplines. Het programma voor bewoners bevat onder andere dansworkshops in het Vondelpark, kunstrondleidingen in het Rijksmuseum en comedyshows in Boom Chicago. Deze activiteiten zijn bedoeld om het brede publiek op een toegankelijke en positieve manier bewust te maken van pijn en pijnmanagement.
Positieve impact voor bewoners
Ter ondersteuning van de IASP is voor het Wereld Pijn Congres een Local Advisory Committee (LAC) opgericht. Het Amsterdam Convention Bureau (ACB) heeft hen gevraagd om samen – in lijn met IASP’s missie ‘samen pijn verlichten’, de kennis vanuit het congres bij de bewoners van Amsterdam te brengen. Dit zodat niet alleen de horeca, de hotels, en de bezoekers van het congres (onderzoekers en zorgprofessionals) profijt hebben van de komst van het IASP congres, maar ook de bewoners een positieve impact kunnen ervaren. In samenwerking met Pijn Alliantie in Nederland (PAiN) en met steun van amsterdam&partners hebben zij samen gratis activiteiten ontwikkeld voor Amsterdammers om pijn en pijnmanagement op een laagdrempelige en positieve manier bespreekbaar te maken. Daarmee is het PA!N IMPACT 2024 Programma ontstaan. Het programma biedt vier unieke onderdelen met als thema's bewegen, lachen, kunst en wetenschap.
50 jarig jubileum IASP
Sinds 2016 zetten het ACB en de RAI zich in op de komst van het IASP en komt dit congres speciaal voor hun 50-jarig jubileum naar Amsterdam. Het is voor het ACB van groot belang om thema’s zoals pijnonderzoek en pijnmanagement naar de stad te brengen, gezien de relevantie en impact hiervan op de samenleving. Samen met de RAI heeft het ACB actief gepitcht om dit congres hier naartoe te krijgen, omdat het past binnen Amsterdam's focus op innovatie, gezondheid en welzijn.
Quick facts: Amsterdammers met pijn
- 1 op de 5 Amsterdammers heeft last van chronische pijn
- Pijn is #1 reden om naar de dokter te gaan
- 30% van mensen met pijn ervaart dit langer dan 2 jaar
- Maatschappelijke kosten van pijn bedragen in Nederland, jaarlijks maar liefst 20 miljard euro hoger dan voor kanker, diabetes of hartziektes
- Pijn is vaak niet zichtbaar waardoor mensen met pijn ook last van stigma
Bron: Pijn Alliantie in Nederland