In de RAI is vandaag de grootscheepse vaccinatie van start gegaan tegen het coronavirus. Wethouder Simone Kukenheim (Zorg), was vanochtend aanwezig bij de vaccinatie van de eerste zorgmedewerker Dickey Heerkens, die op de herstelafdeling in het Sarphatihuis werkt. “Ondanks de moeilijke tijd voor evenementenlocaties konden we als gemeente ook nu weer op de RAI rekenen. De RAI heeft een belangrijke rol gespeeld in de snelle opschaling van het aantal corona-testen en nu ook weer bij het faciliteren van het vaccineren. Daarbij heeft de RAI alle faciliteiten om de GGD coronaproof te ondersteunen. Ik ben blij met zo’n goede samenwerkingspartner voor de stad”; aldus de wethouder.
Allereerst worden 30.000 medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio Amsterdam-Amstelland in de komende periode gevaccineerd. GGD Amsterdam is afhankelijk van de levering van vaccins door de Rijksoverheid. Daarom begint de GGD met 300 afspraken per dag. Vanaf 15 januari gaat dat al naar 536 per dag. Dit loopt verder op als er meer vaccins beschikbaar gesteld worden.
RAI- locatie volledig coronaproof
De lounges bij entree G voldoen aan alle eisen waaraan grootschalige vaccinatielocaties moeten voldoen. Denk daarbij aan hygiënisch werken en de juiste afvoer van afval. Vanzelfsprekend is het er volledig coronaproof als je kijkt naar de vereiste 1,5 meter afstand en looproutes. Er is altijd een arts aanwezig voor het toezicht op de kwaliteit van de zorg en beheer van de vaccins. De arts adviseert ook bij medische vragen en verleent zo nodig nazorg. Alle vaccinatiemedewerkers hebben de vereiste deskundigheid.
BioNTech/Pfizer vaccin
Voorlopig krijgen zorgmedewerkers het vaccin van BioNTech/Pfizer. Als er andere vaccins beschikbaar komen, kunnen die ook worden ingezet. Het gaat bij Pfizer om 2 vaccinaties met een tussenpoos van 3 of 4 weken. Het BioNTech/Pfizer-vaccin activeert het afweersysteem van het lichaam en zorgt zo voor bescherming tegen het coronavirus. Vaccinatie kan bijwerkingen veroorzaken, zoals koorts of hoofdpijn. Die beginnen meestal snel na de prik en gaan bijna altijd binnen een paar dagen vanzelf over.
Vervolg
Na de zorgmedewerkers van verpleeg- en verzorgingsinstellingen zijn andere groepen aan de beurt. De Rijksoverheid bepaalt de volgorde van vaccinatie, zoals staat aangegeven op de website van het RIVM. Het ministerie verwacht dat thuiswonende 60-plussers vanaf maart worden gevaccineerd. Voor mensen tussen de 18 en 60 jaar zonder medische indicatie begint het vaccineren waarschijnlijk in april of mei. Vaccinatie is vrijwillig, maar levert een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het coronavirus.
Corona teststraat
Het zal nog een tijd duren voordat een groot deel van de bevolking gevaccineerd is. RAI Amsterdam wordt sinds 2 juni 2020 al ingezet als corona testlocatie. Tot nu zijn bijna 400.000 mensen getest in de RAI. GGD is gestart met een capaciteit van 250 testen per dag, inmiddels is opgeschaald naar 3800 testen per dag. Sinds oktober wordt de teststraat in hal 8 ook als corona sneltest locatie ingezet.