Beurzen en congressen weer op niveau 2019
Jaarverslag 2022 toont veerkracht RAI Amsterdam
Van nul naar honderd in slechts één jaar. Dat is wat RAI Amsterdam meemaakte in 2022. In januari en februari waren de deuren van ons beurs- en congrescomplex nog gesloten voor het publiek. Na opheffing van de Covid-maatregelen, konden de eerste meerdaagse internationale evenementen eind maart eindelijk weer plaatsvinden in de RAI. Vanaf dat moment waren onze hallen nog maar weinig leeg. Dit resulteerde in een bijzonder goed resultaat voor 2022 en positief vooruitzicht voor de komende jaren.
Het afgelopen jaar boekten we een sterk resultaat, zoals te lezen is in jaarverslag over 2022. Op een omzet van ruim € 118 miljoen behaalden we € 8,8 miljoen winst. Bijna 1,2 miljoen mensen bezochten ons beurs- en congrescomplex in Amsterdam of één van de RAI-evenementen in het buitenland. Om kennis te delen, zaken te doen, geïnspireerd te raken en vermaakt te worden. Uit de klanttevredenheid en bezoekersaantallen blijkt dat we hierin zijn geslaagd. 300 (inter)nationale evenementen vonden in totaal plaats, met een gemiddelde tevredenheidsscore van 7,9.
Naast grote vakbeurzen en congressen als International Broadcasting Convention, Intertraffic en PLMA - en publieksfavorieten als Kingsland Festival en Het Winterparadijs - bleven onze deuren in 2022 geopend voor het testen op, en vaccineren tegen, het coronavirus. Tot maart in het Holland Complex, waar de GGD de grootste vaccinatielocatie van Nederland huisvestte, daarna in een paviljoen aan de voorzijde van het complex.
Economische en maatschappelijke impuls
Met de waardevolle ontmoetingen die plaatsvinden tijdens internationale beurzen en congressen wordt het kennisdelen, zaken doen en netwerken gestimuleerd. Evenementen fungeren als het are als een vliegwiel voor ontwikkeling en innovatie op allerlei fronten en behalen een enorme economische en maatschappelijke impact. Iets wat in 2020 en 2021 met virtuele evenementen slechts in beperkte mate mogelijk was.
Evenementen die plaatsvinden in de RAI geven ook een economische impuls voor Amsterdam en omgeving. Bijna 27.000 hotelreserveringen werden het afgelopen jaar verwerkt, goed voor bijna 90.000 overnachtingen. Naast hotels profiteren onder andere ook uitgaansgelegenheden, de culturele sector en detailhandel van deze bezoeken.
Medische en IT congressen nemen (verder) toe
Een ontwikkeling die door Covid werd verstoord, zet zich in 2022 en verder voort.Medische en IT / Tech-beurzen en congressen vullen steeds vaker onze hallen. In de metropoolregio Amsterdam nemen de betreffende sectoren een steeds prominentere plek in. Amsterdam staat wereldwijd bekend om de gezondheidssector, met invloedrijke medische ondernemingen en kennisinstellingen. Ook wekt Amsterdam aanzien in de IT en Tech-branche. Onze hoofdstad staat sinds 2022 op de tweede plaats van het mondiale Digital Cities Index 2022.
Vooruitzicht 2023 en verder
Trends zetten zich ook op andere vlakken door. De exposanten en bezoekersaantallen aan het einde van 2022 zijn grotendeels weer op het niveau van vóór Covid. Ook gingen we contractverlengingen aan met grote internationale organisatoren, die tot 2026 en verder hun evenement in het hart van Amsterdam willen laten plaatsvinden. Deze ontwikkelingen bekrachtigen ons geloof en vertrouwen in de gekozen koers en de continuïteit van ons bedrijf en maken het mogelijk de volgende stap te zetten in het realiseren van onze ambities, voor klanten, bezoekers, medewerkers en stadgenoten.
Lees in het jaarverslag 2022 meer over de hoogtepunten en kerncijfers van het afgelopen jaar.