Koningin Maxima
Verantwoord Samenwerking

Koningin Máxima bezoekt RAI Amsterdam

woensdag, 16 maart 2022

Hare Majesteit Koningin Máxima en burgemeester van Amsterdam Femke Halsema brachten vandaag een bezoek aan het Humanitarian Service Point voor vluchtelingen uit Oekraïne in RAI Amsterdam. In samenwerking met de RAI hebben Het Rode Kruis en de gemeente Amsterdam een doorstroomlocatie ingericht waar vluchtelingen worden ontvangen en waar hulpvragen van Oekraïners worden geïnventariseerd. Vanuit de RAI krijgen deze vluchtelingen een plek aangeboden waar ze de komende tijd kunnen verblijven.

Koningin Máxima sprak met medewerkers van het Rode Kruis en van de gemeente Amsterdam over het opstarten van de locatie en over de samenwerking met andere organisaties op het gebied van onder meer vervoer en informatievoorziening. In dit gesprek kwam ook de rol van het Rode Kruis in Nederland en de hulpverlening in Oekraïne en de aangrenzende landen aan bod. Ook sprak de Koningin met vluchtelingen over de situatie in Oekraïne, hun reis naar Nederland en het contact met hun dierbaren die zijn achtergebleven. Het bezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek met medewerkers van het Rode Kruis, het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk Nederland en Takecarebnb, de organisatie die vluchtelingen en gastgezinnen aan elkaar koppelt.

Op donderdag 10 maart kwamen de eerste 200 Oekraïense vluchtelingen aan in de RAI. Bij het Humanitarian Service Point krijgen vluchtelingen de gelegenheid bij te komen van hun reis naar Nederland, worden hier geregistreerd, krijgen een medische check en worden voorzien van eten en drinken. Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen bij de registratie van vluchtelingen, bij het uitdelen van maaltijden en bieden een luisterend oor.

Foto: Rode Kruis / Sander Koning