banner ADW Intertraffic NL
Verantwoord Innovation

Slimme & duurzame mobiliteit centraal op Intertraffic en ADW

vrijdag, 29 maart 2024

Autonome voertuigen en drones gaan de komende jaren een belangrijke rol spelen om de uitdagingen op het gebied van mobiliteit het hoofd te bieden, zowel op de weg als in de lucht. Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar in de nabije toekomst rijden we in een op afstand bestuurbare taxi zonder chauffeur en verplaatsen we goederen per drone om de files in de stad te vermijden. Tijdens Intertraffic Amsterdam en Amsterdam Drone Week in RAI Amsterdam komen de laatste ontwikkelingen aan bod en is er veel aandacht voor de bereikbaarheid van steden en regio’s en hoe we steden duurzamer en leefbaarder maken. 

Intertraffic en Amsterdam Drone Week (ADW) vormen samen het grootste mondiale mobiliteitsplatform waar vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de politiek en de non-profitsector laten zien met welke slimme, veilige en duurzame mobiliteitsoplossingen zij bezig zijn om de toekomst van mobiliteit vorm te geven. Intertraffic loopt van dinsdag 16 april tot en met vrijdag 19 april. ADW start op dezelfde dag en eindigt een dag eerder.

Rol drones en zelfrijdende voertuigen bij stad van morgen
Nieuwe oplossingen vinden om steden en regio’s bereikbaar en leefbaar te houden speelt een belangrijke rol tijdens beide evenementen. Zo komen onder meer afgevaardigden van de Verenigde Naties, het Wereldvoedselprogramma en de Ghanese regering vertellen hoe drones worden ingezet om in lastig bereikbare gebieden medicijnen en voedsel af te leveren. Daarnaast zijn er vertegenwoordigers aanwezig uit onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, China, Japan en het Midden-Oosten en steden als Amsterdam, Brussel en Hamburg die uit de doeken doen welke rol drones en zelfrijdende voertuigen kunnen spelen bij de stad van morgen. 

Verder zijn leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie op beide evenementen aanwezig om te vertellen welke rol mobiliteit heeft in het veiliger en leefbaarder maken van steden en regio’s.

Op afstand bestuurbare deelauto
Op ADW speelt vervoer via drones een belangrijke rol. Tijdens de Zomerspelen in Parijs worden dronetaxi’s ingezet om mensen te vervoeren en Dubai heeft concrete plannen om in 2026 een dronetaxidienst te lanceren. De CEO’s van Ehang, Eve, Airbus, Lilium, Volocopter en Wisk (onderdeel van Boeing) zijn aanwezig om de laatste ontwikkelingen toe te lichten op het gebied van personenvervoer met drones en de wereldwijde regels af te stemmen.

Technologie staat ook centraal op Intertraffic. Er is dit jaar veel aandacht voor de rol van data en artificial intelligence voor slimme mobiliteitsoplossingen. De demonstratie van het Estse Elmo, dat hun op afstand bestuurbare deelauto presenteert, toont wat er op dit moment al mogelijk is. Verder is de TU Eindhoven met studenten van het Solar Team Eindhoven aanwezig voor demonstraties met de Stella Terra, de eerste offroad-auto die zijn benodigde energie opwekt met zonnecellen. Daarnaast is op Intertraffic te zien hoe AI wordt ingezet voor verkeersmonitoring of het verbeteren van de verkeersdoorstroming. 

Samenwerking publieke en private partijen
Op zowel Intertraffic als ADW zijn veiligheid en regelgeving ook belangrijke thema’s. Een andere gemene deler tussen beide evenementen is dat de laatste beursdag in het teken staat van de Nederlandse ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit. Op Intertraffic komen er tal van voorbeelden voorbij van hoe publieke en private partijen samenwerken aan toekomstbestendige mobiliteit, zoals op maat informeren van reizigers tijdens grootschalige wegwerkzaamheden en het organiseren van duurzame stedelijke mobiliteit. 

Onder meer de provincie Noord-Holland, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, TNO en KPN zijn aanwezig in RAI Amsterdam. Daarnaast laat de Nederlandse brandweer zien hoe drones kunnen worden ingezet voor het vervoer van brandweerpersoneel en vertellen de Medical Drone Service en het UMCG hoe drones hen in staat stellen om in de toekomst medische producten sneller, duurzamer en betrouwbaarder te vervoeren.

Een overzicht van het driedaagse programma van ADW 2024 vind je hier.
Een overzicht van het vierdaagse programma van Intertraffic 2024 vind je hier.

Registratie & Accreditatie
Journalisten zijn van harte welkom om ADW 2024 en Intertraffic te bezoeken. Accreditatie voor ADW is mogelijk via deze link. Accreditatie voor Intertraffic is mogelijk via deze link.

Over Intertraffic
Intertraffic is het internationaal toonaangevende industrieplatform voor infrastructuur, verkeersmanagement, veiligheid, parkeren en slimme mobiliteit. Met evenementen in Amsterdam, China en Mexico presenteert Intertraffic een compleet aanbod van de meest actuele mobiliteitsoplossingen in combinatie met een uitgebreid kennisprogramma en de laatste trends en ontwikkelingen. Intertraffic richt zich op beleidsmakers, specialisten en operationeel medewerkers binnen overheden, ingenieurs- en adviesbureaus en het bedrijfsleven. Intertraffic Amsterdam is het grootste internationale mobiliteitsevenement ter wereld, met 900 exposanten en 35.000 professionals uit meer dan 150 landen.  

Over Amsterdam Drone Week
Amsterdam Drone Week is het wereldwijde platform voor het delen van kennis over actuele drone- en luchtoplossingen, innovaties en regelgeving. Door ontmoetingen tussen de belangrijkste beleidmakers, kennisinstellingen en de bedrijven uit de sector te faciliteren en het bespreekbaar maken van de knelpunten, voegt ADW waarde toe aan de samenleving. In de summits, expertsessies en matchmaking tijdens ADW wordt de basis gelegd voor de toekomstige operationele mogelijkheden, regelgeving, technologie en oplossingen in de Air Mobility community wereldwijd. 

Over RAI Amsterdam
RAI Amsterdam is een internationale event- en congresorganisatie. Sinds 1893 brengt RAI Amsterdam mensen samen, verbindt en inspireert ze door betekenisvolle ontmoetingen te organiseren en te faciliteren. Of het nu gaat om een publieksevenement, een groot congres, een internationale vakbeurs, een dance-event of een theatervoorstelling. In 2023 wisten ruim 1,5 miljoen bezoekers hun weg naar RAI Amsterdam te vinden. De bezoekers van RAI Amsterdam besteden jaarlijks circa 200 miljoen euro in de stad Amsterdam aan hotelovernachtingen, taxi’s, openbaar vervoer, horeca en winkels.