logo
Plantaardig restaurant tijdens GreenTech

Pilot plantaardig restaurant tijdens GreenTech groot succes

Onze footprint verlagen en gewoon goed eten bij de RAI

Tijdens de GreenTech testte de RAI een bijzonder horecaconcept: een volledig plantaardig restaurant. Gewoon goed, vers en verrassend lekker eten. En dat bleek een schot in de roos.

Op het menu stonden onder andere geroosterde aubergine met gyoza, flespompoen met kruidensalsa en een frisse sobanoedelsalade. Alles rijkelijk gegarneerd met gezonde kiemgroenten. De gerechten vonden gretig aftrek bij beursbezoekers uit binnen- en buitenland, zónder dat iemand expliciet op zoek was naar een plantaardige maaltijd.

Na het berekenen van onze footprint enkele jaren geleden, was een plant-based restaurant één van de oplossingen is om onze footprint te verlagen. “Zodra je ‘plant-based’ op een bord zet, haken sommige mensen af,” zegt Kim Schotborgh, Exhibition Manager van GreenTech. “Maar als ze gewoon iets lekkers zien, zijn ze nieuwsgierig. Dát is precies de kracht van deze pilot”.

Lokaal, circulair en seizoensgebonden
De initiatiefnemers achter het concept zijn Executive Chefs Rientz Mulder en Paul Conijn van RAI Amsterdam. Samen met hun team, de Basement Chefs, koken ze al jaren duurzaam, met producten uit de regio. Liefst uit een straal van 60 kilometer rondom het congrescentrum. Denk aan seizoensgroenten, kazen van lokale boeren en producten van partners als Koppert Cress en de Ridammerhoeve uit het Amsterdamse Bos.

Duurzaamheid betekent voor de chefs ook: geen voedselverspilling, positieve impact en sociale betrokkenheid. Rijpe bananen die overblijven van andere evenementen worden verwerkt tot bananenbrood door cliënten van sociaal project Bereid met Zorg. Ook koken de Basement Chefs geregeld met restproducten voor het Leger des Heils. “We verzinnen een gerecht op basis van wat er nog in de koeling ligt. Geen restjes, maar écht goed eten.”

Geen missie, maar passie
“Het gaat ons niet om cijfers of ESG-scores,” aldus Mulder. “Wij willen laten zien dat plantaardig eten normaal is – en vooral heel lekker.” En dat begint met producten van topkwaliteit, liefde voor het vak én de ruimte om te experimenteren. Die krijgt het keukenteam volop van de RAI.

Internationale waardering
De reacties tijdens de pilot waren lovend. Een Nederlandse bezoeker noemde het “veel lekkerder dan een burger”, en een Noorse collega vond het “fijn om ook groente te eten tijdens een drukke beursdag.” De geroosterde aubergine was de publieksfavoriet; een Spaanse bezoekster kwam er zelfs meerdere keren voor terug. En twee Iraanse gasten waren stellig: “Als het morgen weer open was, stonden we er weer.”

Wat nu?
Of het GreenTech-restaurant een vervolg krijgt op andere beurzen, wordt op dit moment onderzocht. De pilot heeft in ieder geval laten zien dat plantaardig eten heel goed samengaat met gastbeleving en kwaliteit. “Ik kijk altijd naar de chefs en naar de gasten,” zegt Mulder. “Als ze allebei lachen, dan weet ik genoeg. En dat heb ik de afgelopen dagen veel gezien.”

Over GreenTech Amsterdam
GreenTech Amsterdam vond plaats van dinsdag 10 tot en met donderdag 12 juni 2025. Het evenement is een ontmoetingsplek voor tuinbouwtechnologieprofessionals wereldwijd die zich richten op hedendaagse problemen van telers.

Meer weten over de duurzame initiatieven van RAI Amsterdam?
Kijk op onze MVO-pagina of volg ons op LinkedIn voor updates over innovaties in onze keukens en op de beursvloer.

Ontvang onze nieuwsbrief - rechtstreeks in uw inbox!