Horeca Verantwoord Gebouw Evenementen

Hotspot: The Basement Chefs van RAI Amsterdam

maandag, 5 december 2022

In de hotelwereld worden de termen “front of house” versus “back of house” veel gebruikt. Ook de RAI kent vele doorgangetjes en gangen achter de schermen. Maar de RAI gaat nog een stapje verder. De RAI kent ook een “below the house”. Onder de RAI ligt een heel netwerk van tunnels en kelders. Deze tunnels worden gebruikt om spullen buiten het zicht van de gast te vervoeren van A naar B. Veel van de kelderruimtes worden ook gebruikte voor opslag, maar…

In het centrum van deze prachtige, ondergrondse wereld liggen ook de keukens waar de koks van de RAI het eten bereiden voor de gasten van de RAI. Van galadiner tot bitterbal, van het koekje bij de koffie tot een internationaal buffet, allemaal vinden ze hun oorsprong in de kelderkeukens van de RAI.

Het vaste team van koks heeft zich dan ook de geuzenaam “The Basement Chefs” toegemeten. Deze Basement Chefs doen er alles aan om van ieder evenement een succes te maken op catering-gebied.

Hierbij maken ze zo veel mogelijk de keuze voor regionale producenten, maar ook voor andere duurzame keuzes en samenwerkingen. Dit hebben ze verwerkt in het regionale cateringconcept “Hartverwarmend Amsterdam”.

Hiermee kunnen ze niet alleen elke cateringwens vervullen met regionale en/of seizoensgebonden producten, maar ook een duidelijke keus maken om goed te doen voor de maatschappij. Zo hebben we een samenwerking met veel leveranciers uit de regio, die staan voor dagverse, diervriendelijke, duurzame en smakelijke producten.

Deze producten zijn kleinschalig gemaakt, door de korte afstand zijn ze gegarandeerd vers en reduceren ze de CO2 uitstoot.

In het verleden hebben onze Basement Chefs zelfs een eigen ketchup ontwikkeld. Deze ketchup werd volgens eigen recept gemaakt van verse tomaten van de Stadskwekerij Osdorp. Bij deze kwekerij draait het niet alleen om verse gezonde groenten, maar ook om een zinvolle betaalde dagbesteding en opleiding voor de medewerkers.

Ook waste reduction is erg belangrijk bij de Basement Chefs. Zo hebben wij als RAI collega’s recent nog mogen genieten van heerlijke bananencake gemaakt van bananen die verloren dreigden te gaan.

Andere culinaire vondsten zijn pesto en kruidenboter gemaakt van daslook uit het Amsterdamse bos. Waarbij in de pesto zelfs gebruik is gemaakt van geitenkaas van de Ridammerhoeve. Deze culinaire hoogstandjes vinden ook gretig aftrek bij veel collega’s.

Naast de keukens is er ook één vergaderruimte te vinden in de Basement. Als het kantoorpersoneel daar een enkele keer zit om te vergaderen, dan wordt er altijd wel een schaal met lekkers op de vergadertafel gezet. Met name de vrijdagmiddag is een populair moment om in de Basement te vergaderen.

En dat maakt de Basement, dé hotspot van de RAI.