Donation Room programma voor maatschappelijke initiatieven tijdens IBC 2022
Verantwoord Samenwerking Evenementen

Donation Room voor maatschappelijke initiatieven tijdens IBC

vrijdag, 16 september 2022

Op de laatste dag van IBC 2022 ging het donatieprogramma voor maatschappelijke initiatieven van start. Exposanten konden overgebleven items die voldoen aan de behoeften van de aangesloten maatschappelijke initiatieven doneren aan ons donatieteam. Waarna de ingezamelde items een waardevol tweede leven, daar waar ze hard nodig zijn. Deze editie bestond het team uit maar liefst 20 vrijwilligers van onder andere buurtgebouw Hendrik de Keijser, Puur Zuid, en het ROC van Amsterdam. Ook hielpen diverse inwoners mee woonachtig in het opvangcentrum in het oude Holiday Inn op de kop van de Boelelaan/ Europaboulevard, waar HVO Querido de opvang organiseert. Zij zamelden items in tijdens dit Donatie programma voor het opvangcentrum waar zij wonen.

Een indrukwekkende opbrengst
Het donatieprogramma tijdens de IBC resulteerde in een grote opbrengst aan donaties. Naast veel eten, drinken en schoonmaakspullen zijn ook planten, meubels en bijvoorbeeld koffiezetapparaten gedoneerd. Dankzij de grote groep vrijwilligers in het donation team kon veel vers fruit tijdens het inzamelen al naar de Boelelaan gebracht worden waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen.

Alle ingezamelde items vonden via de aangesloten initiatieven een waardevolle nieuwe bestemming. Zo werd bijvoorbeeld het buurtcentrum van Puur Zuid opgevrolijkt met een mooi aantal meubels en gingen er veel schoonmaakproducten, speelgoed en eten naar de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen op de Boelelaan. Het ROC van Amsterdam heeft dankzij vele ingezamelde meubels en decoratie een mooie start gemaakt aan de inrichting van het nieuwe honk van hun Urban Sport Trainer opleiding.

Dat de opbrengst zo groot was deze editie is te danken aan de vele vrijwilligers die het donation team kwamen versterken. Deze vrijwilligers waren zowel dankbaar voor de ervaring als voor de ingezamelde items. Zo zei Andriy van de opvang locatie op de Boelelaan hier het volgende over:

"This was my first time volunteering and it was very cool. I enjoyed the donation room a lot because I had a lot of conversations, and I was smiling the whole time. The situation was quite interesting because people were willing to donate. They were donating with joy, and I think that is nice because when you do not need something you can share or donate.".

Donation Room
Het Donation Room programma is een initiatief van de RAI welke wordt georganiseerd op diverse evenementen in de RAI om afval te voorkomen en lokale initiatieven aan voor hun bruikbare producten te helpen. De eerstvolgende donatie programma’s vinden plaatst op Sibos in oktober 2022 en de Metstrade in november 2022.