mbo pact quote
Samenwerking Toekomst

RAI tekent Amsterdamse Stagepact onder toeziend oog van Koningin Maxima

donderdag, 11 april 2024

Dinsdag 9 april hebben het Amsterdamse beroepsonderwijs, de gemeente en het (georganiseerd) bedrijfsleven waaronder RAI Amsterdam, onder toeziend oog van hare Majesteit de Koningin het Amsterdamse Stagepact ondertekend. Amsterdam is daarmee de eerste Nederlandse stad met een lokaal Stagepact. Net als in het landelijke Stagepact staan in het Amsterdamse Stagepact afspraken over het verbeteren van stages. Uitgangspunt van het pact is dat dat elke mbo-student in Amsterdam toegang moet krijgen tot een passende stageplek, met goede begeleiding vanuit school.
 
“Wij als RAI Amsterdam geloven in gelijke kansen voor iedereen. We geloven in de kracht van het MBO en het talent dat iedereen heeft. Voor mij is het een vanzelfsprekende stap om dit pact te tekenen en aan de slag te gaan met de uitwerking. Ik ben enorm trots dat wij deel uit maken van dit mooie initiatief voor een inclusieve stage- en arbeidsmarkt in Amsterdam. 
 
Feestelijke middag
Tijdens de feestelijke middag, die werd gepresenteerd door Humberto Tan, kwamen de Amsterdamse wethouder mbo Sofyan Mbarki, verschillende bedrijven en studenten aan het woord om hun ervaringen te delen over stages. Sofyan Mbarki: “Als we als stad geen gebruik maken het geweldige talent dat rondloopt in het mbo, dan komen we nergens. Het is de combinatie van werken met je handen en je hoofd dat het mbo zo uniek maakt. Goede stages zijn daarin essentieel, want die maken de stap van studie naar werk kleiner.” Ook Koningin Maxima, die zich al vaker lovend heeft uitgelaten over het mbo, is blij met het eerste lokale Stagepact van Nederland: “Dit is een mooie kans voor onze toekomst.”
 
De deelnemers aan het stagepact betalen per direct stagevergoeding aan hun mbo-stagiairs, die gelijk is aan die van hbo- en wo-studenten, zorgen voor een goede begeleiding van de studenten, bieden voldoende mbo-stageplekken en gaan stagediscriminatie actief tegen. Bedrijven ondertekenen het pact omdat er een grote vraag is naar gekwalificeerde vakmensen. Ondertekenaars naast RAI Amsterdam zijn onder andere Schiphol, Kruidvat, de Johan Cruijff ArenA, Thuisbezorgd.nl en Alliander. Het Amsterdams Stagepact MBO is de eerste regionale samenwerking die de vier belangrijkste doelen van het landelijk mbo-stagepact concreet maakt. 

Voor meer info.