Toekomst

RAI presenteert innovaties op IBTM

donderdag, 14 november 2019

Om relevant te blijven, moet de eventbranche innoveren. RAI Amsterdam neemt een voortrekkersrol, met enerzijds technische innovaties en anderzijds de ontwikkeling van moderne ruimtes en een luxe hotel op eigen terrein. Op IBTM World (19-21 november, Barcelona) kunnen bezoekers kennismaken met alle vernieuwingen.

Luxe hotel op locatie: nhow Amsterdam RAI
nhow Amsterdam RAI opent in Q1 2020 haar deuren. Het hotel is gevestigd op het RAI-terrein en daarmee van grote toegevoegde waarde voor meerdaagse internationale evenementen. Het hotel onderscheidt zich met design, luxe, kunst en gastronomie. Met 650 kamers verdeeld over 24 verdiepingen is de viersterrenaccommodatie het grootste nieuw gebouwde hotel in de Benelux.

Transparante en groene uitbreiding van Hal 5
Hal 5, grenzend aan de karakteristieke Europahal, krijgt een uitbreiding van 30x135 meter en een nieuwe glazen façade, uitkijkend op groen. Begin 2020 wordt Hal 5 in gebruik genomen. Geïnteresseerden kunnen de ruimte nu al in virtual reality bekijken.

Augmented Reality en Virtual Reality praktisch ingezet
RAI Amsterdam investeert in Virtual Reality en Augmented reality. COO Maurits van der Sluis: 'We geloven dat deze nieuwe technieken de verbinding zijn tussen de fysieke wereld en de snel veranderende digitale wereld. Daarom doen we actief aan inhouse product development en het ontwikkelen van concrete toepassingen voor evenementen. We zetten deze technieken in voor onze eigen evenementen en adviseren organisatoren en exposanten over mogelijke toepassingen.'

Sinds 2019 heeft RAI Amsterdam hiervoor een fulltime XR-manager in dienst. Rueben van der Peet legt uit welke toepassingen het meest actueel zijn: “AR legt een extra digitale laag over de werkelijkheid. Dit kun je bijvoorbeeld inzetten om een fysiek product zichtbaar te maken in verschillende kleuren of types. Op de HISWA Amsterdam Boat Show 2019 konden bezoekers met hun eigen telefoon zelfs hele boten in 3D projecteren en bekijken. Zulke AR-toepassingen kunnen de waarde van vierkante meters beursvloer enorm vergroten. Virtual reality maakt iets in 3D zichtbaar dat er nog niet is. Zo kunnen organisatoren en exposanten bijvoorbeeld vooraf verschillende inrichtingen bekijken en keuzes maken. Zo is het nu al mogelijk om de nieuwe Hal 5 virtueel te bekijken”.
In deze blog van Rueben Peet is meer te lezen over verschillende toepassingen van VR.

Chatbots, beursapps en matchmaking
Dit jaar zette RAI Amsterdam chatbots, intelligente beursapps en moderne matchmaking platforms in bij verschillende evenementen. De chatbot werd vooral gebruikt om het registratieproces gebruiksvriendelijker te maken. Beursapps zijn al gewoongoed, maar worden steeds geavanceerder. RAI Amsterdam combineert bijvoorbeeld Google maps met een 'overlay' van de eigen plattegrond, waardoor de wayfinding sterk verbetert en nieuwe commerciële mogelijkheden ontstaan. Op het gebied van matchmaking wordt gebruik gemaakt van steeds slimmere algoritmes om contacten tussen partijen te faciliteren voor, tijdens en na een evenement. Deze technieken hebben nog een extra toegevoegde waarde voor organisatoren: ze leveren belangrijke informatie op, waarmee het evenement verder verbeterd kan worden. Lees er meer over in dit verhaal.

Gezichtsherkenning maakt toegang klantvriendelijker
Een techniek die bij de RAI extra aandacht kreeg dit jaar, was de inzet van gezichtsherkenning bij de toegangscontrole. Deze techniek maakt het entreeproces efficiënter, waardoor hostesses meer tijd kunnen besteden aan een vriendelijke ontvangst. In 2019 vond hiermee een pilot plaats tijdens de Horecava, die zeer positief werd ontvangen en het startpunt vormt voor de verdere ontwikkeling.

Kom naar de stand
Deze toepassingen maken deel uit van de innovatie-ambitie van RAI Amsterdam. Nieuwe technieken maken het mogelijk om de beleving van evenementen sterk te vergroten en om de link te leggen met de digitale communities rondom de evenementen. Wilt u hier meer over weten? Tijdens IBTM World, van 19-21 november in Barcelona, vindt u RAI Amsterdam op stand F30.