COVID-19 Evenementen

Veel animo voor proefevenementen

donderdag, 4 maart 2021

VEEL ANIMO VOOR PROEFEVENEMENTEN

Onder de noemer ‘Back to Live’ beleefden 500 tot 1500 bezoekers hun eerste live event in tijden van corona. Zij namen deel aan één van de vier proefevenementen die tussen 15 en 28 februari plaatsvonden.

Back to Live is een uitwerking van Fieldlab Evenementen, een initiatief van de evenementensector waarin diverse partijen samenwerken aan een plan voor veilige en verantwoorden evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit. In co-creatie met de overheid, bedrijven, wetenschap, belangenorganisaties en publiek worden - tijdens de proefevenementen van Back to Live - bouwstenen gevalideerd als bewijslast voor het versneld terug kunnen gaan naar volledige operatie van evenementen. RAI Amsterdam is één van de bedrijven die hier actief aan meewerkt.

Testen van maatregelen en gedrag
De eerste twee proefevenementen vonden plaats in het Beatrix Theater in Utrecht, waar 500 deelnemers een zakelijk congres bijwoonden en nog eens 500 gasten een theatershow. Deelnemers werden vooraf en naderhand getest op corona. Onder andere voorregistratie, ontvangst, catering, hygiëne en het gedrag van bezoekers maakten onderdeel uit van de proef. Beide evenementen waren snel uitverkocht en er hebben bij beide evenementen geen besmettingen plaatsgevonden. De twee opvolgende proefevenementen vonden in voetbalstadions plaats. Tijdens beide voetbalwedstrijden was er ruimte voor 1500 supporters.

Nederland is toe aan evenementen
Voor de proefevenementen in maart is veel animo. Dan worden concerten en festivals met 1300 tot 1500 bezoekers onderworpen aan een test. Meer dan 6.300 Nederlanders meldden zich aan voor het dance event (6 maart), concert (7 maart), dance festival (13 maart) of pop festival (14 maart), waardoor de evenementen vrijwel direct waren uitverkocht. Op een gecontroleerde, veilige en betrouwbare manier worden ook hier de ingezette maatregelen getest en de gedragingen van bezoekers gemonitord door wetenschappers. De onderzoeksresultaten worden naderhand gedeeld met de branche.

We zijn er klaar voor
De RAI is klaar om versneld terug te gaan naar volledige operatie. Het concept The Stage is Yours! is gereed om 1.175 bezoekers op een veilige en verantwoorde manier te ontvangen. Opschalen naar grotere evenementen is met een verhuurbare vloeroppervlakte van ruim 116.000m2 mogelijk. Het coronaprotocol van de RAI voorziet in de regels en richtlijnen die hiervoor gelden en helpt organisatoren, exposanten, leveranciers en bezoekers het welzijn en de veiligheid van alle betrokkenen borgen.

Beeld: Nico Alsemgeest Photography