Verantwoord Buurtnieuws

Stichting HeenenWeer breidt uit in Amsterdam

woensdag, 25 augustus 2021

Sociale Mobiliteitshulp voor minder validen nu ook in wijkzorggebied Oud Zuid

Flora Breemer, lid dagelijks bestuur Stadsdeel Zuid, gaf woensdag 25 augustus met de organisatie van Stichting HeenenWeer het startschot voor de uitbreiding in Amsterdam Zuid bij RAI Amsterdam.

Wie in de Pijp en de Rivierenbuurt woont, heeft ze vast wel eens gezien. Kleine felgroene elektrische autootjes waarin vrijwilligers uit de buurt mensen die slecht ter been zijn in de buurt, korte ritjes heen en weer rijden. Stichting HeenenWeer, dé sociale mobiliteitsservice voor mindervalide bewoners breidt uit naar het zorggebied Oud Zuid. Voor slechts 1 euro kunnen mindervalide bewoners in de buurt een ritje boeken naar bijvoorbeeld de supermarkt, de dokter of naar een buurtvriend(in).

Meer dan een ritje heen en weer

Mia en Titia, oprichters van de Stichting HeenenWeer, ervaarden een gebrek aan laagdrempelige mobiliteitsmogelijkheden voor mensen die slecht ter been zijn, als het gaat om korte ritjes. Ze besloten daarom 4 jaar geleden hier de Stichting HeenenWeer voor op te richten. Inmiddels hebben zij al meer dan 20.000 ritjes mogelijk kunnen maken. Zij benadrukken daarnaast de sociale waarde van de service: ‘We bieden op een laag-drempelige manier mobiliteit aan, zodat mensen die minder valide zijn, toch gewoon hun dagelijkse dingen kunnen blijven doen. Dankzij de ritjes helpen wij onze buurtgenoten onder andere langer zelfstandig thuis te wonen, sociale contacten te behouden en actief onderdeel te zijn van de wijk.’

Uitbreiden in Amsterdam

Door corona kon de stichting een tijd niet rijden, omdat de autootjes van HeenenWeer niet op een pandemie waren voorbereid. De afgelopen maanden konden bewoners met een tijdelijke grotere HeenenWeer auto toch bijvoorbeeld naar de RAI voor een vaccinatie. Nu zijn de oorspronkelijke autootjes voorzien van de nodige veiligheidsmaatregelen, waarmee zij volgens de corona richtlijnen weer rijden. ‘Wij hopen uiteindelijk alle wijkzorggebieden in de stad te kunnen voorzien van deze service, iedereen verdient het om onderdeel te zijn van zijn of haar eigen woonomgeving en daarvan te kunnen genieten. Ook als je minder mobiel bent,’ aldus Titia en Mia.

Een service voor en door de buurt

De stichting is opgezet voor en door de buurt. De chauffeurs zijn vrijwilligers uit de buurt en ook de parkeerfaciliteiten worden door buurtpartners mogelijk gemaakt. RAI Amsterdam faciliteert samen met d’Oude Raai de parkeerplekken van de autootjes van HeenenWeer de Pijp en Rivierenbuurt. Daarnaast staan er steeds meer partijen in de buurt op om te helpen bij de financiering van de autootjes.

‘We kunnen hier echter nog wel hulp bij gebruiken. We hebben een crowdfunding actie hiervoor opgezet, we hopen zo een bijdrage voor de kosten van de autootjes bij elkaar te sparen. Mochten buurtgenoten of inwoners van Amsterdam willen helpen, dan kan dat via deze link. Wij weten als geen ander, dat elke euro telt!’, aldus Titia en Mia.