Verantwoord Buurtnieuws COVID-19

Maatschappelijke initiatieven tijdens de coronacrisis

dinsdag, 7 juli 2020

RAI Amsterdam zet zich sinds de uitbraak van Covid-19 stevig in voor het realiseren van een veilige, verantwoorde en gastvrije omgeving voor iedereen die betrokken is bij de RAI. Inspanning op andere zaken die van belang zijn in deze tijd gaan ook onverminderd door. Zo zoeken wij de verbinding met maatschappelijke initiatieven in de omgeving die juist in deze tijd hulp goed kunnen gebruiken. Mogelijkheden hiertoe zijn gevonden, onder andere door overgebleven voorraden te doneren, vrijwilligerswerk te verrichten en ons netwerk en onze faciliteiten aan te wenden.

Overgebleven voedsel- en drankvoorraden hebben reeds een goede bestemming gevonden. Deze zijn gedoneerd aan diverse organisaties die de producten goed konden gebruiken, waaronder de Voedselbank, Het Leger des Heils, de Regenboog Group, Puur Zuid Amsterdam en het initiatief Buurzaam Thuis. Een initiatief dat maaltijden bezorgt tijdens de coronacrisis, voor Amsterdammers die vanwege hun gezondheid of leeftijd dit goed kunnen gebruiken. Wouter Plaatsman, initiatiefnemer van dit initiatief: “De klanten van Buurzaam krijgen de komende week vijf keer een rondje drinken van de RAI en we hebben water voor onze chauffeurs voor de komende twee maanden. Namens al onze buurtbewoners: proost en bedankt!”

Medewerkers zetten zich in voor maatschappelijke initiatieven
Diverse medewerkers van de RAI zetten zich deze tijd vrijwillig in voor verschillende maatschappelijke initiatieven in de regio. Bijvoorbeeld door donaties voor de Regenboog Group te bezorgen in Amsterdam en/of door een belmaatje te zijn voor oudere Amsterdammers. “We delen vrijwilligersverzoeken onder medewerkers die zich vervolgens hiervoor kunnen opgeven. Diverse medewerkers hebben zich al op deze manier verbonden aan hulpvragen van maatschappelijke initiatieven. Zij zetten hun tijd, kennis en expertise graag in om een bijdrage te kunnen leveren waar dit door deze crisis hard nodig is”, aldus Stephanie Mathas, MVO Manager RAI Amsterdam.

Een breed netwerk en een scala aan faciliteiten
Ook het netwerk en diverse faciliteiten van de RAI lenen zich om mensen in deze tijd te helpen. Horecava, hét horeca vak evenement en online platform van de RAI, zet haar netwerk in om o.a. de Horeca in Nederland te ondersteunen met #hartvoordehoreca en bijvoorbeeld voedsel in te zamelen voor daklozen. De RAI sloot zich ook aan bij een initiatief van haar partner CSU, schoonvooronzehelden.nl, waarmee additionele schoonmaakhulp is geboden op plekken waar het momenteel hard nodig is: van huisartsenposten, voedselbanken tot daklozencentra, maar ook thuis bij mensen die in vitale sectoren werken.

Sinds 2 juni maakt de GGD gebruik van een deel van ons complex en onze faciliteiten. Een teststraat is ingericht om Amsterdammers op de fiets, lopend of vanuit hun autoraam kunnen laten testen op corona. Ook parkeerfaciliteiten zetten we in voor onderwijspersoneel tegen een gereduceerd tarief. “Alleen samen krijgen we corona en haar impact onder controle. Zijn er maatschappelijke initiatieven met hulpvragen waar de RAI wat in kan betekenen, dan horen we dat graag en onderzoeken we wat mogelijk is.”, aldus, Mathas.