Verantwoord Buurtnieuws

Koks schenken warme maaltijden aan dak- en thuislozen

vrijdag, 12 februari 2021

Vanaf woensdag 10 februari ontvangt Het Leger des Heils één keer per week een warme maaltijd voor dak- en thuislozen in Amsterdam, bereid door de koks van de RAI. Zij maken van de diepvriesvoorraden, die door de Corona situatie niet op tijd in de business van de RAI verwerkt kunnen worden, voor ongeveer 100 personen per week een warme maaltijd. De soepbus van het Leger des Heils deelt deze warme maaltijden vervolgens uit op drie locaties in Amsterdam.

Rientz Mulder, Executive Chef van de RAI, is blij dat zij op deze manier de samenwerking met het Leger des Heils weer kunnen herpakken. “Het zware winterweer hakt er behoorlijk in en maakt het leven op straat in Amsterdam onmogelijk. Om de moeilijk te vinden doelgroep te benaderen heeft het Leger des Heils een beroep gedaan op onze samenwerking. Voor Corona leverde wij ook wekelijks voedsel aan het Leger des Heils en aan de soepbus. Door corona maatregelen moesten wij daarmee stoppen. Nu is het belang van een warme maaltijd noodzakelijk en kan het zelfs levens redden. Wij helpen onze partner daarom graag. Samen komen wij de winter door”, aldus Mulder.

Hartverwarmend Amsterdam
De samenwerking met het Leger des Heils is tekenend voor het sociale gezicht van de keuken van de RAI. Onder de titel ‘Hartverwarmend Amsterdam’ ondernemen de koks van de RAI diverse activiteiten met een sociale impact. Van het helpen bereiden van het grootste online kerstdiner voor 3700 mensen eind 2020, een initiatief van Resto van Harte in de strijd tegen eenzaamheid. Tot aan het continu werken aan de uitbreiding van de samenwerking met lokale Amsterdamse leveranciers. Deze hebben vaak een biologische of sociale focus. “Zo verwerken wij versproducten van lokale leveranciers. Het idee hierachter is om met meer biologisch en lokaal eten de vaak internationale RAI-bezoekers de ‘smaak van Amsterdam’ mee te geven. En bovendien zijn deze veelal kwetsbare leveranciers geholpen met de afname van de RAI en wordt er veel op transport bespaard, want de aanvoerlijnen zijn kort, “ aldus Mulder.

Echter blijven door de Corona situatie de internationale RAI-bezoekers thuis, maar dit houdt de koks van de RAI niet tegen. Rientz Mulder: “We zoeken continu naar wat we wel kunnen doen met onze expertise, producten en faciliteiten, voor de stad en zeker ook voor onze partners. Zo hebben wij onder andere tomatensoep gemaakt van de tomaten van de stadskwekerij Osdorp en kippensoep van rondeelkippen. Beide soepen zijn gemaakt voor zorgboerderij Hogerlust, die de soepen weer kan verkopen. Zo kunnen wij zowel de lokale leveranciers én de zorgboerderij ondersteunen in deze barre tijden.”