Verantwoord Buurtnieuws Evenementen

Donation Room tegen voedselverspilling op Horecava

donderdag, 30 januari 2020

Na drie Donation Room experimenten in 2019, is er een vierde Donation Room experiment georganiseerd tijdens Horecava. Het resultaat was kratten vol voedsel afkomstig van de standhouders, waarmee we verschillende initiatieven in de regio groot Amsterdam kunnen helpen.

Maatschappelijk impact

Alle gedoneerde producten gingen naar mensen die het hard nodig hebben. Leger des Heils Bij Bosshardt gebruikte de voedselproducten voor in hun buurthuis en de crisisopvang voor gezinnen in Amsterdam Noord. Puur Zuid vulde de koelkasten, vriezers en opslagkasten, wat zij inzetten voor hun eetgelegenheid en ontmoetingsplaats voor de buurt. De Regenbooggroup gaven wij kratten voedsel mee voor hun daklozenopvang. Ook twee buurtverenigingen in Betondorp, De Zwerfkatten in Oost en de Voedselbank in Zuid werden voorzien van een diversiteit aan voedselproducten. Via Community Events Almere zijn er meer dan 100 gezinnen voorzien van een gevulde boodschappentas of een maaltijd. Hannie van Schaik, Community Events Almere: “Op vrijdagmorgen mochten onze medemensen van Burger in Nood met een boodschappentas komen om het gedoneerde voedsel op te halen. Binnen 3 kwartier was alles opgehaald. Met dank aan de RAI en de deelnemende organisaties hebben wij veel mensen blij kunnen maken.”

Experiment Donation Room

De Donation Room Horecava is de 4e in een reeks experimenten waarbij de vraag vanuit de maatschappij wordt gekoppeld aan het aanbod op een evenement bij RAI Amsterdam. Met Horecava 2020 zijn zoveel maatschappelijke organisaties geholpen dat een vervolg in 2021 zeer waarschijnlijk is. Tegelijkertijd wordt met de betrokkenen bekeken hoe een overvloed aan producten op evenementen in de RAI, daar waar mogelijk, voorkomen kan worden.

De volgende evenement waar een Donation Room wordt ingezet is ISE op 14 februari 2020.