Buurtnieuws Toekomst Verantwoord

RAI herstart Donation Room programma op de Aquatech 2021

Stephanie Mathas
donderdag, 11 november 2021

Na een gedwongen stop door de Covid situatie heeft RAI Amsterdam het Donation Room Programma op beurzen in de RAI in november herstart. Een programma waarmee na diverse beurzen overgebleven spullen van standhouders door vrijwilligers worden ingezameld. Het betreft spullen die in lijn zijn met de behoeften van aangesloten lokale maatschappelijke initiatieven. Deze spullen krijgen vervolgens via deze initiatieven een tweede leven en een waardevolle nieuwe bestemming. De Aquatech 2021 trapte dit jaar af met een hartverwarmend resultaat.

Middels het donatie programma op de Aquatech op vrijdag 5 november, zijn diverse maatschappelijke initiatieven waaronder Puur Zuid, Buurtteam en de lokale Voedselbank, geholpen aan een diversiteit aan producten. Van winkelwagens vol frisdranken, water, koffie, thee, disposables, snacks, fruit, tot aan planten, tasjes, kantoorartikelen en enkele meubels.

win-win

De blije gezichten zowel op de beursvloer als bij de maatschappelijke initiatieven zijn hartverwarmend en reden genoeg om dit programma voort te zetten. Naast dat de maatschappelijke initiatieven geholpen zijn met de producten, zijn het ook de standhouders die dankbaar gebruik maken van het programma. Ze zijn blij dat zij hun overgebleven voorraad een nieuwe lokale bestemming kunnen geven. Een exposant uit Israël liet bijvoorbeeld weten dat hij blij was dat hij zijn meubels en aquaria niet mee terug hoeft te nemen naar Tel Aviv, maar dat het lokaal van waarde kan zijn. Het programma voorkomt niet alleen afval, maar ook transport en de bijkomende milieu effecten. Daarnaast levert dit programma De RAI inzichten waar onnodige reststromen ontstaan en haakjes om te komen tot praktijkverbetering. Het programma is een win win voor alle betrokken partijen.

Maatschappelijke initiatieven kunnen zich melden

Maatschappelijke initiatieven in de regio Amsterdam die mogelijk geholpen zijn aan producten zoals bijvoorbeeld meubels, planten, voedsel- en drankproducten, kantoorartikelen en disposables en nog niet aangesloten zijn bij dit programma, kunnen zich melden bij de RAI. Een mogelijke samenwerking binnen dit programma wordt vervolgens verkend. Initiatieven kunnen zich melden door een mail te sturen naar s.mathas@rai.nl.

Vervolg Donation Room

Per beurs wordt de mogelijkheid voor het organiseren van een Donation Room onderzocht. Of een Donation Room kan plaatsvinden hangt van diverse factoren af. De belangrijkste factor is het antwoord op de vraag of potentiele donaties aansluiten op de behoeften van aangesloten maatschappelijke initiatieven. Niet elke beurs leent zich voor een Donation Room. De volgende Donation Room programma’s staan o.a. geplant tijdens de IBC begin december en tijdens de Horecava en de Huishoudbeurs begin 2022.