Samenwerking Buurtnieuws

RAI Amsterdam en opleidingen ROC starten samenwerking

donderdag, 29 augustus 2019

Kappers in spe helpen bezoeker van complex aan strakke coupe

RAI Amsterdam is op verschillende terreinen een samenwerking aangegaan met het ROC van Amsterdam. Het gaat onder meer om studenten van de nieuwe opleiding Urban Sport Trainer. Zij mogen leegstaande ruimtes en parkeergarages van de RAI gebruiken. Ook komt er na de zomer een pilot met jongeren die leren voor een baan als kapper. Studenten van deze kappersopleiding gaan bezoekers van de RAI helpen aan een strak kapsel.

Bij de opleiding Urban Sport Trainer leren studenten de stad te gebruiken om te sporten, maar ook om sportles te geven aan Amsterdammers. Het is een rage in de stad: de gebouwen en objecten in de stad gebruiken om te sporten. De missie luidt: “We Move Amsterdam”. De sportopleiding zocht naar flexibele ruimtes in de stad die iedere keer anders kan zijn, zodat studenten leren verschillende ruimtes te gebruiken. In het RAI-complex mogen zij ruimtes gebruiken die tijdelijk niet worden gebruikt, of bijvoorbeeld parkeergarages die leegstaan.

Sporten voor Amsterdammers
“Het leert ons onze locaties te herontdekken”, zegt Stephanie Mathas, bij RAI Amsterdam verantwoordelijk voor de samenwerking. “Hoe kunnen wij met ongebruikte onbenutte vierkante meters maatschappelijk gezien van (toegevoegde) waarde zijn? De uitdaging voor de studenten is: hoe krijgen wij Amsterdam in beweging waarbij de stad gebruikt wordt om te sporten? De stad is hun playground, op donderdag is dat de RAI. Niet alleen krijgen de studenten zelf sportles in de RAI, met het ROC verkennen we nu ook de mogelijkheden om de studenten binnen de opleiding in de RAI sportlessen te laten geven aan Amsterdammers in de buurt.”

Daarnaast gaat RAI Amsterdam een pilot uitvoeren met de kappersopleiding van ROC van Amsterdam. Met ingang van het nieuwe studiejaar krijgen studenten van de kappersopleiding de kans om het kapsel van bezoekers of medewerkers van de RAI in model te brengen. "Denk aan mensen die lang in het vliegtuig of in de trein hebben gezeten of met een verwaaid kapsel binnenkomen”, aldus Mathas. Het gaat vooral om bijwerken en op orde brengen van kapsels, maar een volledige knipbeurt zou ook tot de mogelijkheden moeten behoren.

Verspilling tegengaan
RAI Amsterdam geeft met tal van initiatieven en activiteiten vorm aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Dat doen we onder meer door te kijken welke maatschappelijke behoeften er om ons heen bestaan en naar dat wat wij hier (over) hebben om in een dergelijke behoefte te kunnen voorzien. Of dit nou faciliteiten, expertise, spullen, menskracht, netwerken of materialen zijn, dat maakt niet uit. We bekijken voor wie dit maatschappelijk gezien waardevol kan zijn. Daarmee verbreden wij enerzijds onze maatschappelijke waarde, en gaan wij anderzijds verspilling tegen van onze bedrijfsactiviteiten door onbenutte waarde niet te zien als waardeloos, maar te koppelen aan een maatschappelijke behoefte.”

Aanvankelijk was het idee om voor dit doel een RAI Foundation op te richten, maar inmiddels zijn er zoveel initiatieven genomen die nauw verweven zijn met de business van de RAI dat is besloten om deze initiatieven en activiteiten te laten opgaan in de RAI-organisatie zelf.

Over de opleiding Urban Sport Trainer
De opleiding Urban Sport Trainer leidt jongeren op tot sport- en bewegingscoördinator die sportactiviteiten aanbiedt aan verschillende doelgroepen in een stedelijke omgeving. Hierbij gaat het om mensen van jong tot oud, maar ook expats. De tweetalige opleiding Urban Sport Trainer is onderdeel van de opleiding Sport & Bewegen Amsterdam. Studeten krijgen les op belangrijke plekken in de stad, zoals het Museumplein, het Vondelpark, het IJ en nu dus ook RAI Amsterdam.

Over de kappersopleiding van MBO College Zuid
De kappersopleiding van MBO College Zuid in Amsterdam leidt op tot kapper, allround kapper of salonmanager. Studenten die het diploma op zak hebben, kunnen meteen aan de slag bij een kapsalon of beautycenter.