COVID-19 Evenementen

Nederland verlangt naar evenementen

woensdag, 7 oktober 2020

Nederlanders verlangen naar live-evenementen en hebben er veel voor over deze weer te kunnen bezoeken. Dit blijkt uit een groot onderzoek door Fieldlab Evenementen in samenwerking met Radboudumc. Dit onderzoek werd gehouden onder 29.929 bezoekers van zakelijke evenementen, sportevenementen en entertainment als concerten, festivals en theater.

Pieter Lubberts, Programmateam Fieldlab Evenementen: “Het onderzoek bevestigt wat wij als sector al voelden: Nederland snakt naar live-evenementen, of het nu om sport, zakelijk of entertainment gaat. Het onderzoek, dat samen met Prof. Dr. Andreas Voss en Dr. Nikki Kenters werd uitgevoerd, geeft ons bovendien veel belangrijke inzichten. Op basis daarvan kunnen we de planning definitief maken voor de pilots die we uit willen voeren in oktober en november. Dit doen we samen met de sector en de wetenschap, zodat we de effecten ervan goed in kaart kunnen brengen. Duidelijk is in ieder geval wel dat verhoging van de capaciteit bij evenementen cruciaal is voor het voortbestaan.”

Veilig en verantwoordelijk
Uit het onderzoek blijkt er veel vertrouwen te zijn in de veiligheid bij evenementen. Op de vraag of men het veilig acht een evenement te bezoeken, is het antwoord bevestigend: entertainment (93%), sport (94%) en zakelijk (92%). De bezoeker kent een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zeker bij zakelijke evenementen waar 89% aangeeft uit zichzelf thuis te blijven bij corona-verschijnselen, ten opzichte van 82% bij sportevenementen en 79% bij entertainment.

Maatregelen breed geaccepteerd
Om evenementen weer op grotere schaal mogelijk te maken is de bezoeker bereid diverse maatregelen te accepteren. Negen van de tien bezoekers staan een temperatuurmeting toe en drie van de vier bezoekers zijn bereid een sneltest te ondergaan. Het dragen van een mondkapje (76% tot 85%), gespreide aankomst en vertrek (86% tot 96%) en een vaste plaats tijdens het evenement (75% tot 89%) worden tevens geaccepteerd.

Veilige evenementen bij RAI Amsterdam
De resultaten van het onderzoek zijn waardevol voor de RAI. Maurits van der Sluis, COO RAI Amsterdam: “Het gemis van live-evenementen sterkt ons in onze ambitie deze op veilige, verantwoordelijke en gastvrije wijze te laten plaatsvinden. Het onderzoek bevestigt dat we met concepten als ‘The stage is yours!’ de goede weg zijn ingeslagen en dat ons coronaprotocol maatregelen bevat die bezoekers bereid zijn te accepteren. Het onderzoek geeft ons ook inzichten en aanknopingspunten voor verdere gesprekken met onze stakeholders.”

De volledige onderzoeksresultaten per branche worden aangeboden via de website van Fieldlab Evenementen. Het onderzoek werd verricht in de periode 24 augustus tot en met 17 september 2020.

Bron: Fieldlab Evenementen