COVID-19

Evenementen onder voorwaarden veilig

dinsdag, 13 april 2021

De eerste bevindingen van het door Fieldlab Evenementen verrichtte onderzoek zijn aangeboden aan de Rijksoverheid. Uit de resultaten zou blijken dat evenementen, zoals voorstellingen en congressen, veilig georganiseerd kunnen worden zolang aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan.

Volgens Fieldlab zijn evenementen die binnen afspelen, met zitplaatsen en waarbij het publiek zich rustig gedraagt, veilig te organiseren. Met maximaal de helft van de normale capaciteit zouden mensen geen anderhalve meter afstand hoeven te houden. Bezoekers dienen zich vooraf te testen en tijdens verplaatsing een mondkapje te dragen. Goede ventilatie is daarbij een vereiste.

Fieldlab heeft de onderzoeksresultaten gedeeld met het Outbreak Management Team (OMT), het adviesorgaan dat de Rijksoverheid adviseert bij de bestrijding van het coronavirus. Wanneer de Rijksoverheid beslist over het nog uit te brengen advies van het OMT is vooralsnog niet bekend.

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op de pilots die in februari 2021 plaatsvonden in het Beatrix Theater in Utrecht. Daar werden een zakelijk congres en een theatervoorstelling georganiseerd. Bezoekers werden toegelaten na een negatieve testuitslag en verdeeld in zogenaamde bubbels, waartussen verschillende coronaregels golden. Naderhand werden bezoekers gevraagd zich wederom te testen. Na de pilots in Utrecht werden nog eens zes proefevenementen georganiseerd, van outdoor festivals tot voetbalwedstrijden.

RAI Amsterdam is één van de bedrijven die actief meewerkt aan het Fieldlab initiatief om versneld terug kunnen gaan naar de volledige operatie van evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit. De RAI heeft een eigen coronaprotocol ‘RAI Amsterdam – veilig, verantwoord en gastvrij’ opgesteld en coronaproof concepten, zoals The Stage is Yours!, gelanceerd om evenementen in deze tijd veilig te laten plaatsvinden.

Pilot Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft onlangs een ander initiatief gelanceerd om versneld culturele, sportieve en recreatieve activiteiten mogelijk te maken. Diverse locaties, zoals musea, voetbalvelden en attractieparken, doen hier aan mee en verlenen toegang bij het tonen van een negatieve corona sneltest, uitgevoerd door Stichting Open Nederland. Ook bij deze pilot geldt een maximum aantal deelnemers of bezoekers per locatie. Al wordt deze pilot verricht in andere sectoren, het succes hiervan zal zeker bijdragen aan de gevraagde snelle terugkeer van evenementen in Nederland.

Als RAI Amsterdam houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Over de voortgang communiceren we zodra meer bekend is. Klik voor meer over Fieldlab Evenementen en de pilot van de Rijksoverheid.