Evenementen

Cardiologencongres ESC naar Amsterdam

donderdag, 8 april 2021

Cardiologencongres ESC, European Society of Cardiology, komt in 2023 naar Amsterdam. Cardiologen uit de hele wereld presenteren en bespreken op dit congres de laatste ontwikkelingen, onderzoeken en inzichten op het gebied van hart- en vaatziekten. Voor de coronacrisis trok dit congres ongeveer 30.000 deelnemers uit 140 verschillende landen. Deelnemers kunnen er straks voor kiezen ook digitaal het congres te volgen.

RAI Amsterdam is verheugd het Cardiologencongres ESC na tien jaar weer in 2023 te mogen ontvangen. Maurits van der Sluis, COO RAI Amsterdam: “Ons portfolio bestaat voor een groot deel uit (inter)nationale evenementen die de topsectoren in Nederland versterken. ESC maakt daar onderdeel van uit, waarbij innovatie en het delen van kennis op het gebied van Life Sciences & Health centraal staan. We zijn ons zeer bewust van de impact van Europa’s grootste medische congres en zetten alles op alles om van het ESC congres 2023 een doorslaand succes te maken”.

Isabel Bardinet, CEO ESC, kijkt uit naar het congres in onze hoofdstad: “Amsterdam is een unieke stad, met een rijke cultuur en een goed leef- en wetenschappelijk klimaat. De stad heeft een hele bijzondere setting en rijke geschiedenis, en tegelijkertijd kijkt de stad ook vooruit. De ESC en Amsterdam delen de wens om hart- en vaatziekten te genezen en verminderen en daarin werken we samen, zoals we eerder ook hebben gedaan.”

Nieuw congressenplan
Het aantrekken van ESC als congres past in het nieuwe congressenplan van de stad Amsterdam. “Amsterdam investeert de komende vier jaar 3,7 miljoen euro in het werven van congressen. Het is een mooie start van ons nieuwe congressenplan dat het bekende cardiologencongres ESC straks naar Amsterdam komt. Ik kijk er naar uit om dit congres en zijn bezoekers te ontvangen in onze stad. Het congres biedt een mooie kans voor samenwerking met Amsterdamse universiteiten en bedrijven op het gebied van de Life Sciences & Health, en specifiek op het vlak van hartonderzoek.” aldus wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken).

Het congressenplan moet ervoor zorgen dat Amsterdam een van de belangrijkste congressteden in Europa wordt. De laatste jaren schommelt Amsterdam rond de top 10 van de ranglijst van de International Congress and Convention Association, achter steden als Parijs, Barcelona, Lissabon of Kopenhagen. Congressen zorgen voor inkomsten, werkgelegenheid, opleidingsplekken en een versterking van lokale economische sectoren, zoals Life Sciences & Health. Ook trekken congressen zakelijke bezoekers aan die voor relatief weinig overlast en druk op de openbare ruimte zorgen. Congressen vinden meestal plaats buiten het hoogseizoen en de bestedingen van de congresbezoeker aan horeca en cultuur zijn hoog. Ook verblijven bezoekers niet alleen in het centrum, maar verspreid over de stad.

Amsterdam wil vooral niet-commerciële congressen op de gebieden Life Sciences & Health, Tech, duurzaamheid, FinTech en de creatieve industrie aan de stad verbinden. Amsterdam gaat de congresbezoekers in contact brengen met bedrijven, talent, universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra in de stad en regio om zo samenwerking en innovatie te stimuleren. Congressen zorgen zo voor maatschappelijke impact en voor meerwaarde voor bewoners en bedrijven. Elke geïnvesteerde euro in het Amsterdamse congressenplan heeft een verwachte financiële meerwaarde voor Amsterdam en haar ondernemers van 51 euro dit jaar, oplopend tot 194 euro in 2024.