Samenwerking

ADW en Commercial UAV Expo slaan handen ineen

dinsdag, 9 april 2019

Grootste droneplatform van Europa vakbeurs en conferentie ineen

Amsterdam, 9 april 2019 – Amsterdam Drone Week en de internationale organisator van Commercial UAV Expo, Diversified Communications, bundelen de krachten. Op die manier ontstaat een vakbeurs en conferentie rondom drones ineen. Het resultaat is het grootste droneplatform van Europa, tussen 30 november en 4 december 2020 in RAI Amsterdam. De samenwerking is vanochtend tijdens de Commercial UAV Expo Europe in RAI Amsterdam aangekondigd.

Sinds 2015 vindt in Las Vegas de Commercial UAV (unmanned aerial vehicles, oftewel: onbemande luchtvaartuigen) Expo Americas plaats. Hoofdmoot vormen bedrijven die drones gebruiken voor een breed scala aan toepassingen binnen de commerciële markt. Denk hierbij aan inspecties en (in)metingen, toepassingen in precisielandbouw, de bouw, de energiesector, maar ook voor de openbare veiligheid en hulpdiensten. Exposanten laten de romp van drones zien, alsook software en de sensoren. Commercial UAV Expo Europe is toe aan de derde editie. En sinds vorig jaar is er nòg een drone-evenement: Amsterdam Drone Week. Dat vindt plaats in RAI Amsterdam.

Samen sterker
Commercial UAV Expo Europe komt nu onder de vlag van Amsterdam Drone Week te hangen. Samen sterker, dat is het credo. Tijdens de aankomende editie van de Amsterdam Drone Week, van 2 tot 6 december, wordt de krachtenbundeling al een beetje zichtbaar. Dan is er speciaal een paviljoen ingericht voor standhouders van Commercial UAV Expo. In 2020 krijgt de samenwerking nog veel meer vorm. Dan zal Commercial UAV Expo Europe een complete hal inrichten en gebruiken als onderdeel van Amsterdam Drone Week 2020.

Op haar beurt gaat Amsterdam Drone Week het ‘ADW: Global Urban Air Mobility Forum’ houden. Dit internationale congres vindt voor het eerst plaats tijdens de Amsterdam Drone Week in 2019. Het is een initiatief in samenwerking met het zogeheten EIP-SCC-UAM Initiative waarbij inmiddels 41 Europese steden zijn aangesloten. Doel is om op een veilige manier drone-innovaties en –toepassingen mogelijk te maken, zoals ambulancedrones.

Hub
Volgens beursmanager Nynke Lipsius van Amsterdam Drone Week versterken beide evenementen elkaar, zowel inhoudelijk als in conceptueel opzicht. “Amsterdam Drone Week is een platform dat alle partijen aan elkaar verbindt, zoals autoriteiten, partijen uit de luchtvaart-, telecom- en automotivesector”, aldus Lipsius. “Het is echt een platform waar gepraat wordt over infrastructuur, regelgeving en UAS technologie, met als doel om samen Urban Air Mobility (UAM) mogelijk te maken dat voor stedelijke gebieden nieuwe kansen biedt voor mobiliteit, veiligheid, duurzaamheid, ruimte en economie. Daardoor kunnen de industrieën waarop de vakbeurs Commercial UAV Expo zich richt ook verder groeien. Amsterdam Drone Week is de hub en om ons heen ontstaan de toepassingen.”

Bij de organisatie van Commercial UAV Expo spreken ze van het samenvloeien van het heden en de toekomst. “Wij zijn bezig met het nu. Wie vliegt er met drones en voor welke doeleinden gebeurt dat”, schetst Lisa Murray van de internationale evenementorganisatie Diversified Communications. “Wij focussen ons op kleinere drones die voor bijvoorbeeld worden gebruikt voor uiteenlopende toepassingen, zoals inspecties, toezicht en controle en (land)metingen en om zaken in kaart te brengen. Amsterdam Drone Week richt zich op grote spelers en de vraag waar de drone-industrie de komende vijf tot tien jaar naartoe gaat. Dat is uiteraard ook voor ons van groot belang. De industrie moet bijvoorbeeld weten wat de regels worden. Als de regels zich zo ontwikkelen dat meer mensen met een drone kunnen vliegen, heeft de hele industrie daar baat bij.”