Gebouw Evenementen

Vernieuwde hal 5 RAI Amsterdam in gebruik genomen tijdens vakbeurs ISE

donderdag, 13 februari 2020

RAI Amsterdam heeft een nieuw gezicht aan de Wielingenstraat: hal 5, grenzend aan de Europahal. De ruimte met glazen gevel biedt een moderne, multifunctionele beurs- en congresruimte voor bezoekers. De grootste vakbeurs op het gebied van audiovisuele techniek Integrated Systems Europe (ISE) maakt deze week als eerste gebruik van de vernieuwde hal.

RAI Amsterdam wil in de komende jaren haar uitstraling verbeteren door hoogwaardige faciliteiten van internationale allure te blijven bieden.

Architectonisch terug naar de bron
De vernieuwde hal 5 is een ontwerp van Benthem Crouwel Architects. Zij ontwikkelden eerder voor de RAI het Elicium, het Amtrium en het parkeergebouw – moderne toevoegingen aan het complex met respect voor het werk van de oorspronkelijke RAI architect Alexander Bodon. In de vernieuwde hal zijn de karakteristieke kenmerken van Bodon’s architectuur terug te zien: vliesgevels, veel glas, ruime hallen, zichtbare dakconstructies en functionele architectuur. Aan de Stegge Twello realiseerde de nieuwe beurshal. Na de succesvolle samenwerking bij de realisatie van het parkeergebouw, besloot RAI Amsterdam de beurshal met hetzelfde bouwteam te realiseren.

Vriendelijker aanblik
De hoofdingang van hal 5 verhuist naar de zijde van het Amtrium, waardoor buurtbewoners minder merken van de aanloop van bezoekers. De uitbreiding van de hal met 4.000 m2 is eenvoudig te schakelen met de naastgelegen Europahal. Bezoekers voelen geen onderscheid tussen de oude hal en de uitbreiding, maar ervaren deze als één consistent geheel. Door de uitbreiding van de hal wordt het parkeerterrein aan die zijde kleiner, wat leidt tot minder bestemmingsverkeer. Een nieuwe groenstrook zorgt voor een zachte overgang en prettige aanblik. Deze nieuwe groenstrook is aan het eind van de zomer gereed.

Logistieke verbeteringen
De parkeerplaats(P9) voor hal 5 wordt kleiner. Hoewel het nog wel een aanrijroute is voor vrachtverkeer, vermindert de intensiteit hiervan aanzienlijk doordat RAI Amsterdam sinds enige tijd werkt met een bufferterrein van 15.000 m2 in Amsterdam Westpoort. De verplaatsing van verkeer via deze buffer wordt de komende jaren verder uitgerold. Daarnaast wordt gewerkt aan een aangepaste routing via de zuidzijde van de RAI waardoor dit parkeerterrein (P9) nog verder ontlast wordt.

ISE
ISE staat voor Integrated Systems Europe. Het is de grootse vakbeurs op het gebied van audiovisuele techniek, met bezoekers uit meer dan 180 landen. De beurs vindt plaats van dinsdag 11 februari t/m vrijdag 14 februari en maakt als eerste gebruik van de vernieuwde hal. Het is de laatste keer dat ISE in Amsterdam plaatsvindt.