Buurtnieuws

De stembureaus zijn open!

maandag, 15 maart 2021

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn vandaag, 15 maart 2021, van start gegaan en er kan gestemd worden in RAI Amsterdam. Speciaal voor stemmers die drukte willen vermijden zijn er vier autostemstraat ingericht. De RAI is de enige locatie in Amsterdam met deze voorziening. Ook fietsers en voetgangers kunnen gemakkelijk en veilig hun stem uitbrengen in de RAI. Burgemeester Femke Halsema kwam vandaag bij de opening een kijkje nemen, op de fiets.


Aankomst Femke Halsema in de RAI

Vervroegd stemmen
De Tweede Kamerverkiezingen zijn dit jaar verspreid over drie dagen. In Amsterdam zijn op 15 en 16 maart 50 stembureaus open van 07.30 uur tot 21.00 uur. De mogelijkheid om eerder te stemmen is bedoeld voor kwetsbare kiezers die niet in de drukte van de verkiezingsdag op 17 maart willen komen. Bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd of gezondheid. De stembureaus die eerder open zijn, vindt u op stembureaus.amsterdam.nl

Stemstraat
Op 17 maart zijn 477 stemlocaties geopend in Amsterdam. RAI Amsterdam is de enige locatie waar Amsterdammers via speciale autostemstraten snel, veilig en gemakkelijk stemmen. De RAI is een goed bereikbare locatie. Vanwege de stemvrijheid en het stemgeheim mogen er geen andere volwassenen in de auto zitten. Voor passagiers in de auto geldt dus, dat ze even moeten uitstappen.

Er zijn 4 speciale autostemstraten, één fietsstemstraat en een aantal stembureaus (alleen open op 17 maart) bij de RAI. Automobilisten en fietsers kunnen hier op 15, 16 en 17 maart stemmen. Voetgangers kunnen alleen op 17 maart bij de RAI stemmen.

Veilig, verantwoord en gastvrij
Het stemmen in de RAI vindt volledig coronaproof plaats. Alle regels en richtlijnen die beschreven staan in het protocol RAI Amsterdam – Veilig, Verantwoord en Gastvrij worden gehanteerd zoals het hanteren van anderhalve meter afstand, handdesinfectiepalen op belangrijke locaties en alle aanwezigen in het RAI complex zijn verplicht een mondkapje te dragen.