Evenementen

Exposanten, let op voor oplichters!

woensdag, 24 juli 2019

Exposanten van meerdere evenementen bij de RAI worden benaderd door oplichters. Deze partijen sturen exposanten één of meerdere formulieren waarop zij de naam van de betreffende beurs gebruiken om de indruk te wekken dat deze afkomstig zijn van de betreffende beurs of RAI Amsterdam.

Vervolgens vragen ze de exposant om een aantal gegevens te controleren en het formulier te ondertekenen.
Maar daarmee worden ook de “kleine lettertjes” ondertekend. Hierin staat dat er een advertentie-overeenkomst aangegaan wordt voor een bedrag van €1.212,- per jaar voor drie jaar lang.

Let dus op! Onderteken dit soort formulieren nooit! Deze zijn niet afkomstig van de RAI of één van onze beurstitels. Mocht u nu onverhoopt toch een formulier of orderbevestiging van de RAI krijgen, en u twijfelt, neem dan contact op met uw contactpersoon bij de RAI.

Deze frauduleuze praktijken zijn al jaren aan de gang maar zijn moeilijk uit te roeien en vinden plaats over de hele wereld. De UFI (the global association of the exhibition industry) heeft daarom ook een uitgebreide waarschuwing op haar site staan.

Maar ook wij hebben meerdere van dit soort frauduleuze organisaties meermalen met kracht verzocht deze oplichtingsactiviteiten te staken, maar hierop wordt niet gereageerd.

Het advies aan deelnemers is alle communicatie van dergelijke bedrijven volledig te negeren. Reageren zal de organisatie opvatten als een bewijs dat de exposant daadwerkelijk bestaat met als gevolg nog veel meer ongewenste communicatie.

Mocht u per vergissing het formulier toch hebben getekend, is het advies:

• Stuur de organisatie een zogenaamde “in error” brief (raadpleeg de site www.ufi.org voor een voorbeeld) of neem contact op met de projectmanager van de betreffende beurs)

• Betaal nooit een door deze frauduleuze organisaties verstuurde factuur. Ze zullen mailen, brieven sturen en misschien zelfs bellen, wellicht dreigen met incassomaatregelen, maar ze zullen uiteraard nooit echte juridische stappen ondernemen.