COVID-19

Hoge bezoekersaantallen bij evenementen mogelijk

vrijdag, 28 mei 2021

Met de juiste maatregelen kunnen evenementen deze zomer 50 tot 100 procent van het normaal aantal bezoekers toe laten. Dat stelde hoogleraar infectiepreventie en OMT-lid Andreas Voss op een persconferentie van Fieldlab Evenementen op 27 mei 2021. Deze conclusie volgt na de praktijktoetsen en aansluitende opschalingstesten die, in samenwerking met wetenschappers en kennisinstellingen, de afgelopen maanden plaatsvonden. De resultaten vormen een belangrijke basis voor heropening van evenementen in Nederland.

Fieldlab Evenementen concludeert dat hogere bezoekersaantallen bij evenementen mogelijk zijn. Zelfs in het risiconiveau ‘Zorgelijk’ - stap 4 van het openingsplan - is de maximale bezetting onder voorwaarden veilig te organiseren. Dat geldt voor alle vormen van evenementen, zoals die door Fieldlab Evenementen zijn getest. Dat is de voornaamste conclusie van de onderzoeken die in de afgelopen maanden onder leiding van hoofdonderzoeker Andreas Voss van Radboudumc zijn verricht. De conclusies zijn vertaald in een concrete maatregelenmatrix die zijn aangeboden aan het kabinet.

Riemer Rijpkema, plaatsvervangend Stuurgroep-voorzitter van Fieldlab Evenementen en woordvoerder van Eventplatform, waarin de zakelijke evenementenbranche is verenigd: “Fieldlab Evenementen levert vandaag mooie resultaten aan het kabinet. Concrete handvatten over hoe te handelen in welke fase van een pandemie. Wij roepen de leden van het kabinet op deze Matrix te omarmen en te gebruiken voor herformulering van de maatregelen. Er ligt een schat aan informatie waar men op zowel korte als lange termijn zijn voordeel mee kan doen. We kunnen open en hoeven als branche nooit meer volledig dicht.”

Meer over de Fieldlab Evenementen en het onderzoek is hier te vinden.