Exclusief interview Selva Restaurant

Hoog boven levendig Amsterdam, op de 24e verdieping van het nhow Amsterdam RAI hotel, bevindt zich een verborgen parel. Een bijzondere plek voor een exceptionele dinerbeleving.

We spreken in dit exclusieve interview met de creatieve geesten van Selva over de inspiratie en uitdagingen achter het unieke concept en hoe de ruimte is getransformeerd van kaal beton naar een weelderige, organische en bruisende jungle. 

Ontdek de visie, keuken en unieke ervaringen die Selva een essentiële bestemming maken voor iedereen die een onvergetelijke, betoverende eetervaring zoekt in Amsterdam.

Met dank aan de general manager van nhow Amsterdam RAI, Renata Komarzinska, en chef-kok Roberto Torres voor hun tijd en passie in het beantwoorden van onze vragen. 
 
Connect 6

Connect 5
Wat was de inspiratie achter het concept van een restaurant en cocktailbar op de bovenste verdieping van het hotel?
Allereerst: het uitzicht! We hebben drie verdiepingen waarop we eten en drinken aanbieden. Op de eerste is dat de Moana Bar, perfect voor een informele borrel, en op de 17e verdieping serveren we ons befaamde ontbijtbuffet. En nu zijn daar sinds september, als kers op de taart, Selva Restaurant en Sonora Bar op de bovenste verdieping van het hotel aan toegevoegd.

De etage heeft nog een poos leeg gestaan omdat de bouw nog niet volledig af was – ook al was het hotel al wel in gebruik. Vervolgens was daar verder uitstel door Covid. Maar het idee om er een ‘rooftop’ restaurant te openen was er al vanaf het moment dat de bouw van het hotel begon.  

De nieuwe horecalocatie biedt gasten een spectaculair panoramisch uitzicht over de stad in combinatie met een exclusieve dinerervaring. 
 

Wat waren de uitdagingen in de realisatie van het concept?
Voordat de bouw begon, waren er al flinke uitdagingen door Covid, maar de grootste was om het juiste concept voor ons hotel te kiezen. Ieder nhow hotel heeft een thema gebaseerd op de locatie. Van dit hotel is dat ‘cultures hub’, omdat Amsterdam een multiculturele en kosmopolitische stad is met een scala aan nationaliteiten. Op basis van dit thema wilden we een concept bedenken dat niet al te vanzelfsprekend was, zodat we bezoekers aan de 24e verdieping daadwerkelijk konden verrassen.  

Allerlei ideeën zijn de revue gepasseerd. Uiteindelijk besloten we om een warm en bruisend restaurant-en-barconcept te ontwikkelen dat in scherp contrast staat tot de constructie van staal en glas aan de buitenkant van het gebouw. Zodra onze gasten binnenkomen, worden ze geconfronteerd met een explosie van kleur.
 

Kunnen jullie meer vertellen over het interieur en concept?
Wat was de inspiratie erachter en heeft het nog een diepere betekenis?

Ons doel was een warme, levendige plek met een shared-dining concept waar mensen zich thuis voelen. Het is meer dan informeel dineren. We willen dat mensen zich echt prettig voelen, zonder opzitten. We hebben de ruimte getransformeerd van een omgeving van glas en staal naar een weelderige, organische setting. Dit organische aspect van het restaurant was voor ons een essentieel onderdeel van het concept. 

We hebben momenteel plek voor 140 personen in een restaurant dat door middel van organische vormen op een natuurlijke manier is opgedeeld. De naam, Selva, is een referentie aan het Amazonegebied, de jungle, dus er zijn allerlei structuren van hout en weelderig groen aanwezig om de sfeer van het Amazonewoud naar Nederland te brengen en iets neer te zetten dat hier tot nu toe ontbrak.

We willen onze gasten een totaalervaring te bieden. Vanaf dat ze de lift uit stappen op de 24e verdieping worden ze uitgenodigd om te beginnen met een drankje in de Sonora cocktailbar. Daarna hopen we ze te verleiden om te blijven eten bij Selva. Later op de avond staat er zelfs een live DJ in het midden van de keuken en gaat het volume omhoog, dat zorgt echt voor een unieke sfeer. Onze gasten komen hier dus niet alleen om te eten, ze worden ondergedompeld in het uitzicht, de sfeer, het eten en drinken en ervaren zo een bijzonder complete avond. 
 
Connect 1

Wat was het proces achter het ontwikkelen van het menu voor Selva? Zijn er bepaalde culinaire invloeden of thema’s waar de nadruk op ligt? 
Voor de vragen over het menu schuift de Panamese chef-kok Chef Roberto Torres aan.

Deze vraag brengt me terug naar toen we bezig waren het menu te ontwikkelen. Het was een mooi proces, zeker omdat we destijds nog geen eigen keuken hadden. We werkten samen met een partnerhotel dat zo vriendelijk was om hun keuken beschikbaar te stellen als testkeuken. Met ons team van inheemse chefs uit landen als Venezuela en Brazilië, Guatemala en Peru hebben we de gerechten volgestopt met lokale invloeden.

Mijn voornaamste doel was om een echt Latijns-Amerikaans restaurantconcept neer te zetten. Het draait niet om de individuele gerechten, maar om de totaalervaring – van de muziek bij binnenkomst, de sfeer en indeling van het restaurant tot de welkomstcocktail. We gebruiken in alles de vele geuren en kleuren die Latijns-Amerika te bieden heeft. Smaken die in Europa zelden voorkomen maar die voor ons, de chefs van Selva, vanzelfsprekend zijn. We willen dat onze gasten bij iedere maaltijd afreizen naar ons continent. 

Telkens als we een gerecht ontwikkelen, is het voor ons een herinnering aan thuis en hoe onze oma’s vroeger kookten. Deze diepe verbinding met onze ‘roots’ wakkert onze passie voor eten aan – de smaken brengen ons terug naar de regio’s waar we zijn opgegroeid. Dit is iets wat we willen duidelijk maken aan en delen met onze gasten. 
 

Connect 7
Is er nog een uniek gerecht dat gasten zeker moeten proberen? 
Dat is een lastige vraag voor een chef-kok. Van onze vele lekkere en populaire gerechten is het Juka-brood een uitblinker. Het is een unieke creatie – brood gevuld met kaas en fruit, rijkelijk overgoten met een saus van chipotle.

Een ander stergerecht is onze gegrilde avocado. Deze wordt tot perfectie geroosterd op de gril en dan aan tafel gemixt met allerlei kruiden tot een guacamole. De presentatie benadrukt wat we onze gasten willen bieden: een unieke, interactieve ervaring, niet simpelweg guacamole met chips.

We maken gebruik van onze Josper houtskoolgrill, en voegen zo die heerlijk rokerige smaak toe aan allerlei gerechten – van de avocado tot verschillende hoofdgerechten en zelfs desserts. Omdat ons keukenteam bestaat uit mensen met allerlei culturele achtergronden bieden wij onze gasten een echt Latijns-Amerikaans avontuur bij iedere hap. Het draait allemaal om het creëren van een onvergetelijke culinaire reis. 
 

Wat hopen jullie dat de gasten ervaren en meenemen uit een bezoek aan Selva?
We hopen dat onze gasten vertrekken met een gevoel van volle tevredenheid en dat ze echt een unieke ervaring hebben beleefd. Van onze fantastische cocktails tot de authentieke Latijns-Amerikaanse gerechten, goede muziek en, natuurlijk, het adembenemende uitzicht over de stad. Zo bieden we ze hopelijk een pure, Latijns-Amerikaanse beleving.

We willen alle beste kanten van Latijns-Amerika samenbrengen en deze als herinnering meegeven aan onze gasten zodat zij ze weer kunnen delen met vrienden en familie. Voor de mensen die al eerder in Latijns-Amerika zijn geweest, hopen we dat ons eten hen daarheen terugbrengt, en dat ze de smaken en herinneringen van hun tijd daar herbeleven. 

Het restaurant en de cocktailbar gingen aan het begin van september open. Zijn jullie trots op het resultaat?

In eerste instantie zijn we erg trots op de feedback die we tot nu toe hebben mogen ontvangen. Veel van onze gasten vertrokken hier zeer tevreden. Daarnaast hadden we bij het opzetten van het restaurant een beeld voor ogen: het transformeren van betonnen ruimte in een ‘jungle-omgeving’. We hadden hier uiteraard bepaalde verwachtingen en wensen bij, maar het feit dat we deze ook echt hebben kunnen waarmaken, is iets waar we ontzettend gemotiveerd van raken. 

Minstens even belangrijk is dat we ontzettend trots zijn op ons team. Het neerzetten van een fantastisch restaurant is slechts het begin. De service die we bieden en de liefde die we in elk gerecht stoppen, dat is wat het pas echt geweldig maakt. Alle begin is moeilijk: we begonnen met niets en moesten alles uitproberen. Zo stond de ruimte volledig blauw toen we voor de eerste keer de Josper grill gebruikten omdat er iets mis was met de afzuiging. Dit soort dingen gebeuren nou eenmaal en na afloop kunnen we er gelukkig om lachen. 

Ik wil ook nog even benoemen dat een van onze ‘mixologen’ de 'Flor de Cana' competitie heeft gewonnen voor zijn spectaculaire cocktails gemaakt met duurzame ingrediënten en technieken. Hij gaat nu Nederland vertegenwoordigen in de Wereldkampioenschappen in Nicaragua. Dit is een uitstekend voorbeeld van de enorme talenten die we in ons team hebben en de bijzondere resultaten die we met zijn allen in Selva kunnen behalen. 
 
Connect 4

Is er nog meer te vinden op de 24e verdieping van nhow Amsterdam RAI?
Er is in totaal zo’n 700 vierkante meter op de 24e verdieping, met rondom een spectaculair uitzicht over Amsterdam. Naast het restaurant en de cocktailbar, is er ook ruimte te huur voor evenementen of vergaderingen. Mocht je bijvoorbeeld een event met keynote speaker willen organiseren voor maximaal 200 man, dan kunnen we de ruimte ook verbinden met de cocktailbar. Hiermee kunnen de gasten eerst genieten van een drankje voordat de sessie begint en versterk je hun algehele ervaring.