Natuur & Milieu verwelkomt Huishoudbeursbezoekers in Huis voor de Toekomst

Energiezuinig wonen kan bezoekers honderden euro’s per jaar besparen

Van 20 t/m 28 februari is Natuur & Milieu aanwezig op de Huishoudbeurs. De duurzame partner van de RAI laat daar ter plaatse zien dat duurzaam leven leuk en makkelijk kan zijn, juist ook thuis. In een heus Huis voor de Toekomst kunnen bezoekers zelf ervaren hoe comfortabel en rendabel een energiezuinige woning is.

Honderden euro’s bespaarpotentie

Energiebesparende maatregelen lopen uiteen van kleine ingrepen, zoals het vervangen van de verlichting door ledlampen en het aanbrengen van tochtstrips, tot grote klappers als woningisolatie of het vervangen van de cv-ketel door een hybride warmtepomp. Voor elke beurs wat wils. De optelsom van al deze ingrepen is een forse besparing op de energierekening: zo levert drievoudig glas bijna € 300 per jaar aan besparing op en gevelisolatie al gauw € 400.

Huis voor de Toekomst

In het Huis voor de Toekomst wordt uitgebreid inzicht gegeven in de mogelijkheden. Daar kunnen bezoekers zien hoe bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, zonnepanelen, slimme verwarming en energiezuinige apparatuur eruit zien in een echt huis. Maar ook de snelle, kleinere maatregelen als radiatorfolie zijn aanwezig. Er wordt informatie gegeven over de kosten van de verschillende ingrepen, de besparing die deze opleveren op de energierekening en hoe snel je de investering dus weer hebt terugverdiend.

Energiezuinige vrouwen

Juist bij vrouwen, de grootste doelgroep van de Huishoudbeurs, is nog veel winst te behalen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen (62%) energiebesparing vaker belangrijk vinden dan dat mannen dat vinden (51%). Dat terwijl vrouwen (26%) vaker geen flauw idee hebben van wat ze nog kunnen besparen dan mannen (20%). Ook het inzicht in reeds genomen maatregelen ligt bij vrouwen lager: zo weet 23% van de vrouwen niet of hun spouwmuur geïsoleerd is, tegenover slechts 16% van de mannen.
 

Samen energie besparen loont

Vanaf zondag onderzoekt Buurkracht tussen 13.00 en 16.00 uur op ludieke wijze de rol die vrouwen spelen in het besluitvormingsproces van energie besparen. Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief van Enexis Holding N.V., brengt bewoners van buurten bij elkaar om samen energie te besparen. Zo wordt energie besparen voordeliger, makkelijker én gezelliger. Buurkracht helpt de beste bespaarmogelijkheden te vinden, de buurt te enthousiasmeren en geeft met de (gratis) slimme meter inzicht in ieders eigen energieverbruik via een persoonlijke pagina op www.buurkracht.nl.

Partners

Het Huis voor de Toekomst wordt mede mogelijk gemaakt door Buurkracht, Marktplaats, die met een frisse tweedehands inrichting laat zien wat voor moois er allemaal te hergebruiken is in je interieur en Forbo die een trendy, duurzame marmoleumvloer bijdraagt.

Duurzame samenwerking

RAI Amsterdam en Natuur & Milieu streven naar een duurzaam partnership dat beide partijen verder brengt. Dankzij deze samenwerking kunnen in co-creatie initiatieven ontplooid worden. Daarmee wordt enerzijds het duurzame karakter van RAI Amsterdam en de content van haar nationale events versterkt. Tegelijkertijd geeft het Natuur & Milieu een platform om bezoekers en exposanten van RAI-beurzen leuk en gemakkelijk duurzame keuzes te laten maken.