Al het afval wordt bij de RAI 100% gerecycled. Na de scheiding van het afval op eigen terrein en het transport naar de afvalverwerker, filtert Renewi alles wat we niet zelf konden scheiden. Het gescheiden afval wordt omgezet tot materiaal met een nieuwe bestemming.

Het RAI afval wordt gescheiden in 13 afvalsoorten. Al deze afvalsoorten worden weer gerecycled. Het restafval wat wij bij de RAI niet konden scheiden, wordt door Renewi gescheiden en bestaat uit water, metalen, organisch afval en een energie brok, de zogenaamde pellets. Deze worden gebruikt ten behoeve van verwarming van huishoudens. Houtafval wordt gebruikt voor het maken van spaanplaat. Oud papier wordt verwerkt tot nieuw papier en karton. Plastic wordt verwerkt tot folies. Renewi levert glasafval aan bedrijven die van oud glas nieuw glas maken. Tapijt wordt vermalen tot een grondstof voor cement. Oude metalen worden omgesmolten en dan gebruikt als grondstof voor nieuwe metalen en plaatwerk.
GFT en oliën/Vetten worden omgezet tot biobrandstof en als groene energie terug geleverd aan RAI Amsterdam.

Recycled RAI Amsterdam

We zoeken continu naar oplossingen om afval te recyclen naar producten die wij in de RAI weer kunnen gebruiken. Zo houden we de cirkel rond. We hebben een ‘Recycled RAI Amsterdam’ lijn opgezet, vol met producten gemaakt van RAI afval die wij in de RAI weer gebruiken.

In 2015 is de RAI overgegaan naar een nieuwe eigentijdse huisstijl. Een mooie uitdaging om tot oplossingen te komen om materialen met oude huisstijl opnieuw te gebruiken. Zo hebben wij oude RAI enveloppen omgezet naar Envelopebooks. Notitieblokjes gemaakt van enveloppen met het oude RAI logo, ontworpen door een jonge getalenteerde Nederlandse designer en gemaakt in een lokale sociale werkplaats.

Met de komst van de nieuwe huisstijl hebben wij ook de personeelskleding vernieuwd. Oude sloven, broeken, giletjes, rokken worden recyclet tot tasjes voor de uitzendkrachten. Werkbroeken van onze Technische Dienst en Traffic Management worden recyclet tot Ipad covers, die onder medewerkers en als relatiegeschenken worden ingezet. En de lichtgevende traffic jassen worden recyclet tot poefen die wij ook in de RAI weer gebruiken.