Grootste zonnedak van Amsterdam in gebruik bij de RAI

Zichtbare bijdrage aan duurzaamheid stad Amsterdam
Door symbolisch de stekker aan te sluiten hebben Wethouder Maarten van Poelgeest en RAI-directeur Hans Bakker op donderdag 23 januari 2014 de zonnepaneleninstallatie van Amsterdam RAI officieel in gebruik gesteld. Daarmee is het grootste zonnedak van Amsterdam operationeel. Het project is een samenwerking tussen Amsterdam RAI, Nuon, Oskomera Solar Power Solutions, Triodos Bank, Deutsche Bank, Rabobank en het Gemeentelijk Investeringsfonds. Gezamenlijk leveren deze partijen een zichtbare bijdrage aan de duurzaamheid van de stad Amsterdam.

Maarten van Poelgeest, Wethouder van Klimaat en Milieu: “Ik ben blij dat een groot en beeldbepalend Amsterdams bedrijf als de RAI kiest voor grootschalige duurzame energieopwekking. Dit is een voorbeeld voor veel andere grote bedrijven in de stad en is daarmee belangrijk voor de Amsterdamse Zonvisie. Wij zijn blij dat wij daar vanuit het Amsterdams Investeringsfonds een bijdrage aan kunnen leveren.”

Duurzame ambitie
Algemeen directeur Hans Bakker van Amsterdam RAI: “Amsterdam RAI investeert in duurzame verrijking om onze positie als internationaal toonaangevend beurs- en congrescentrum te versterken. Wij hebben de ambitie om de komende vijf jaar zichtbare koploper in onze sector te worden. Dat kunnen we niet alleen. We gebruiken al diverse vormen van groene energie, warmte- en koudeopslag en warmtekrachtkoppeling. Dankzij deze mooie samenwerking voegen we zonne-energie nu toe aan deze lijst. Zo leveren we een zichtbare bijdrage aan de duurzaamheid van de stad Amsterdam.”

Samenwerking
Nuon is de energiepartner van Amsterdam RAI voor groene stroom, gas en stadswarmte en samen met Oskomera Solar Power Solutions, verantwoordelijk voor de realisatie van de zonnepanelen. Met dit project is een langjarige investering gemoeid van 500.000 euro. Dit wordt gefinancierd door Triodos Groenfonds van Triodosbank, huisbanken Deutsche Bank en Rabobank en een lening van 100.000 euro van het Amsterdams Investeringsfonds.

Over de zonnepanelen
De 1.632 zonnepanelen liggen op Hal 8 van Amsterdam RAI. Deze hal meet 12.000 m2 en ruim 60% van dit dakoppervlak is nu voorzien van zonnepanelen. Dit is de maximale belasting op basis van constructie en gebruik (rigging bij evenementen) van de hal. De installatie produceert 360.000 kilowattuur, wat vergelijkbaar is met de jaarlijkse elektriciteitsvoorziening van 140 Amsterdamse huishoudens. De zonnepanelen zorgen voor een CO2-reductie van zo’n 150 ton per jaar. Amsterdam RAI onderzoekt de mogelijkheid  of ook andere delen van het complex met zonnepanelen kunnen worden uitgerust. Zeker is dat het nieuw te bouwen RAI Amtrium zal worden voorzien van zonnepanelen.

Gecertificeerd
Amsterdam RAI is sinds 2011 ISO-gecertificeerd en bezit de Gouden Green Key. Recent werd de RAI als tweede convention centre in de wereld bekroond met het toonaangevende duurzaamheidlabel EarthCheck Gold.

Volg ons op

Nieuwste foto's

Bekijk alle foto's »

Nieuwste video

Bekijk alle video's »