Verticale kas

Vertikale kas RAI Amtrium wint Vernufteling 2015
De vertikale kas voor city farming in het Amtrium, het nieuwe beurs- en congresgebouw van Amsterdam RAI, is door Ed Nijpels uitgeroepen tot winnaar van de Vernufteling 2015 op donderdag 18 maart 2015. De Vernufteling is een initiatief van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en branchevereniging NLingenieurs.
De jury was met name zeer te spreken over de vernieuwende kijk op stedenbouw van de 21ste eeuw en het feit, dat met dit idee van de RAI, abstracte concepten nu werkelijk concreet gemaakt worden. In het restaurant van dit nieuwe gebouw worden straks verse groenten en kruiden uit eigen kas verwerkt in de gerechten. Het gebouw wordt dit voorjaar in gebruik genomen.

Het ontwerpteam bestaande onder andere uit Amsterdam RAI, Benthem en Crouwel Architecten en Nelissen ingenieursbureau heeft dit idee omarmd en uiteindelijk omgezet in een integraal ontwerp. “Het is de maatschappelijke waarde, de toekomstgerichte visie en ook het feit dat Amsterdam RAI het heeft aangedurfd om als eerste een dergelijk ontwerp te gaan realiseren dat naast het technisch ontwerp met onder andere bevochtiging met regenwater, gestuurde ventilatie en groei van planten het mogelijk heeft gemaakt dat dit gebouw de prijs van de Vernufteling heeft gewonnen”; aldus de jury van de Vernufteling 2015.

Vernuftige voordelen
De city farming kas draagt bij aan de kwaliteit van de lucht in het gebouw, het levert een nieuwe vorm van stadslandbouw die voor Nederland uniek is en geeft de bezoekers en de omgeving een nieuwe manier om zich met de teelt van voedsel te identificeren. Daarnaast voorziet de kas het restaurant van verse producten. Deze aspecten zorgen voor de vernuftigheid van de kas en biedt daardoor vele praktische voordelen.

Volg ons op

Nieuwste foto's

Bekijk alle foto's »

Nieuwste video

Bekijk alle video's »