RAI Amsterdam schenkt Stedelijk Museum monumentale sculptuur André Volten

RAI Amsterdam schenkt het Stedelijk Museum een monumentale sculptuur van André Volten, één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse beeldhouwers. De RAI kocht in 1968 het werk aan bij de kunstenaar ter gelegenheid van de bouw van de Amstelhal en gaf de sculptuur daarna in langdurig bruikleen aan het Stedelijk Museum, waar het tot 1987 in de tuin van het Stedelijk Museum heeft gestaan. Sinds 1998 is het beeld te bewonderen in het Siegerpark in Amsterdam Nieuw-West.

Het gaat om Constructie in din 2.0 uit 1966, een ruim twee meter hoog stalen beeld, gemaakt van aan elkaar gelaste delen van dubbele T-balken. De basis rust op twee kleine T-stukken, vanwaar de sculptuur zich in drie richtingen uitstrekt en twee torens van ongelijke hoogte verrijzen.

Jan van den Bosch, directeur Convention Centre Productie & Gebouw RAI Amsterdam, over de schenking: “Het beeld staat op een prachtige plek in het Siegerpark. Inmiddels is op het RAI-complex geen geschikte ruimte meer te vinden voor het beeld, dus we dragen het beeld en het beheer ervan graag en vol vertrouwen over aan het Stedelijk Museum, waar het een heel goede artistieke bedding heeft.”

Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum Amsterdam: “We zijn erg blij met deze schenking. Het is een mooie aanvulling op de werken van André Volten die wij al in de collectie hebben. Het is een van de meest uitgewerkte voorbeelden van zijn in volume-eenheden gestapelde beelden, dus ook in die zin is het een bijzondere toevoeging. De kwaliteit van het werk laat bovendien zien hoe cruciaal het is om artistiek hoogwaardige kunst in de openbare ruimte te hebben, zodat een breed publiek ook buiten de museummuren van kunst kan genieten.”

André Volten (1925-2002) ontwikkelde zich van een abstract-expressionistische schilder naar non-figuratieve beeldhouwer, mede doordat hij lasser was op de NDSM-scheepswerf in Amsterdam-Noord. Vanaf begin jaren vijftig behoorde Volten tot de groep beeldhouwers die zich intensief bezighield met de rol van de kunst in de openbare ruimte. Dit heeft talrijke constructivistische sculpturen opgeleverd in vele steden in Nederland en daarbuiten. Vanaf eind jaren zestig voerde Volten zijn beelden in toenemende mate uit in roestvrij staal, graniet en cortenstaal.

Het werk van André Volten droeg in belangrijke mate bij aan de integratie van beeldende kunst in de publieke ruimte. Zijn werken bevinden zich in de collecties van onder meer het Kröller-Müller Museum en het Lehmbruck-Museum in Duisburg. Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft twintig werken van Volten in de collectie.

Foto vlnr: Hans Bakker (CEO RAI Amsterdam), Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum Amsterdam) en Jan van den Bosch (directeur Convention Centre Productie & Gebouw)

Fotograaf: Tomek Dersu Aaron

Volg ons op

Nieuwste foto's

Bekijk alle foto's »

Nieuwste video

Bekijk alle video's »