Logistieke pilot ontlast omgeving RAI tijdens METSTRADE

Inzet overslagfaciliteit, milieuvriendelijke vrachtauto en porter service

RAI Amsterdam en logistieke partner DB Schenker draaiden samen een pilot voor een duurzamere beurslogistiek. Tijdens de op- en afbouw van METSTRADE,’s werelds grootste vakbeurs voor de internationale pleziervaartindustrie (13–15 november), bood DB Schenker exposanten de mogelijkheid goederen af te leveren bij een overslagfaciliteit buiten Amsterdam. De goederen werden gegroepeerd en in een milieuvriendelijke Scania LNG-truck van en naar de RAI vervoerd. Hier werden goederen met elektrische heftrucks gelost.

De logistieke pilot met DB Schenker is niet het eerste initiatief dat de verkeersstromen rondom de RAI in positieve zin beïnvloedt. Jules Broex, director Operations RAI Amsterdam: “Een groot obstakel voor Amsterdam is het toenemende verkeer in en om de stad. Deze toename heeft grote gevolgen voor bewoners, ondernemingen en het milieu. Als RAI Amsterdam willen we onze logistieke footprint verkleinen. Daarmee ontlasten we een deel van het verkeer rondom de RAI bij de op- en afbouw van grote evenementen en dragen we bij aan het verminderen van de CO₂-uitstoot in de stad.” Jules vervolgt: “Onlangs openden wij een nieuw bufferterrein in Westpoort om de verkeersstromen van en naar de RAI te reguleren. De pilot met DB Schenker, waarmee we efficiënt omgaan met het aan- en toeleveren van materiaal, is een logisch vervolg om deze verkeersstromen verder te reduceren. Met het inzetten van duurzame transportmiddelen verminderen we ook de impact op het milieu.”

Net als bij RAI Amsterdam is duurzaamheid een belangrijk focuspunt van DB Schenker, die met activiteiten over de hele wereld tot de top 3 in logistieke dienstverlening behoort. Dit weegt ook zwaar mee in het partnership met RAI Amsterdam. “Als logistiek partner organiseren we niet alleen logistieke activiteiten rondom de RAI, maar hebben we ook een verantwoordelijkheid naar de omgeving waarin we werken. Samen met de RAI kijken we naar een verduurzaming van de logistieke processen,” aldus Özkan Aksoy, verantwoordelijk voor Fairs National bij Schenker Logistics Nederland. “Naast de inzet van elektrische heftrucks en een Scania LNG-truck met lagere emissie en stillere motor, speelt de overslagfaciliteit van 3.800 m² buiten Amsterdam een belangrijke rol. Toeleveranciers leveren hier hun materialen aan, waarna wij het materiaal tijdens verkeersluwe periodes met een maximale beladingsgraad bij de RAI aanleveren. En om de logistiek in de beurshallen in goede banen te leiden, bieden we tijdens de op- en afbouw een porter service aan met elektrische karretjes, waarmee de exposanten en goederen snel en efficiënt bij hun stand worden gebracht.”

Het doel van deze pilot is drieledig: het terugdringen van verkeersbewegingen in de directe omgeving van de RAI, het terugdringen van CO₂-uitstoot en het realiseren van een efficiënter op- en afbouwproces. Bij een positief resultaat wordt dit concept verder uitgerold bij andere beurzen en evenementen bij de RAI.

 

Volg ons op

Nieuwste foto's

Bekijk alle foto's »

Nieuwste video

Bekijk alle video's »