Eerste editie Nationale E Bike Testdagen enthousiast ontvangen

Fietsbranche ziet toekomst met vertrouwen tegemoet
De eerste editie van de Nationale (E-)Bike Testdagen in combinatie met de FietsVAK dag, is voor bezoekers en exposanten zonnig verlopen. Vele bezoekers wisten de weg naar Expo Haarlemmermeer te vinden, wat heeft geresulteerd in drie bruisende dagen. Met veel testritten op het 1,5 km lange Testparcours en een goed bezocht Workshop Theater. Aanvullende activiteiten, zoals de NK Slowbiking Battle Rounds, uitreiking van de Fiets Awards en mobiele modeshows met fiets- en regenkleding, zorgden voor een extra dimensie. In totaal brachten circa 7.000 bezoekers de afgelopen dagen een bezoek aan het evenement.

Grote informatiebehoefte bij consument
De e-bike is een product waarbij consumenten duidelijk een grotere informatiebehoefte hebben. Bezoekers van de Nationale (E-)Bike Testdagen waren zeer geïnteresseerd in het aanbod van producten en informatievoorziening op de stands. De interesse voor e-bikes en speed e-bikes werd meer dan duidelijk op het Testparcours. Er werden duizenden testritten gemaakt op de vele aanwezige nieuwe modellen. Vragen konden vervolgens rechtstreeks gesteld worden aan de fabrikant.

“Bij de consument heerst een grote behoefte naar informatie over de verschillende typen e-bikes en de bijbehorende elektrische systemen en technieken. De focus van de Nationale (E-)Bike Testdagen ligt echt op het testen van fietsen, wat wij als zeer positief ervaren. Zo kan de bezoeker zelf bepalen wat het beste bij hen past en vervolgens de juiste keuze maken. De locatie van het evenement leent zich hier perfect voor!”, aldus Ferdi Ertekin, Woordvoerder Koninklijke Gazelle.

Pieter Jan Rijpstra, Commercieel directeur van KOGA geeft aan dat “bezoekers zeer geïnteresseerd en vooraf goed geïnformeerd zijn. Ze zijn gericht op zoek naar een e-bike. Bezoekers komen hier echt om te testen en om met de fabrikant in gesprek te gaan.”

“Ik heb veel bezoekers gesproken en allen geven aan een groot deel van de dag op de beurs door te brengen. Er worden 10 tot 15 verschillende fietsen getest om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken voor aanschaf”, vult Beursmanager Cécile van Hattem aan.

Informatie en demonstraties
Naast nieuwe producten en het testen van fietsen, was er veel aandacht voor informatie en demonstraties. Het Workshop Theater centraal in de hal, waar informatieve sessies werden gegeven over uiteenlopende onderwerpen rondom de e-bike, is dan ook drukbezocht. Tijdens de verschillende modeshows door de hal kon de bezoeker inspiratie opdoen voor een bijpassende fietsoutfit.

Fiets Awards
Innovatie stond tijdens het gehele evenement hoog in het vaandel, wat extra werd onderstreept door de uitreiking van de Fiets Awards. Batavus mag het model Zonar de Fiets van het Jaar 2015 noemen. De Contro-E Headshok van Cannondale is E-Bike van het Jaar geworden en de eerste Speed E-Bike van het Jaar Award is toegekend aan de Sparta ION® E-Speed. Schwalbe Nederland (Schwalbe Procore), Sparta (Google Glass en Sparta ION®) en Shimano Benelux (Shimano STEPS) konden rekenen op een Fiets Innovatie Award. Meer informatie over de zowel de nominaties als de winnaars is te vinden op www.fietsawards.nl.

Kwalitatieve FietsVAK dag
Na de twee consumentendagen in het weekend, vond vandaag de FietsVAK dag plaats voor de branche. Ook vakbezoekers maakten graag gebruik van het Testparcours om de vele nieuwe modellen e-bikes te testen. De workshops, georganiseerd in samenwerking met vakblad Tweewieler, over onder andere lithium accu techniek en elektrische schakelsystemen op de fiets, werden druk bezocht.

“De FietsVAK dag was voor ons een succesvolle en dynamische dag op een uiterst geschikte locatie voor dit evenement. Ook de aanloop was goed, we konden het maar net aan!” zegt Michel Krechting, Directeur van Yepp.

Fietsfabrikanten zijn het er over eens dat de stemming bij hun dealers, de fietsvakhandel, positiever is dan in de afgelopen jaren. Hiermee lijkt het herstel van de economie ook zijn weerslag  te vinden op de fietsbranche, wat duidelijk te merken was aan de optimistische stemming op de beurs.

Over de Nationale (E-)Bike Testdagen en FietsVAK dag
De Nationale (E-)Bike Testdagen is een nieuw fietsevenement, met een grote focus op e-bikes. Op de beurs staan grote en kleine fabrikanten, importeurs en groothandels. Aansluitend vindt FietsVAK dag plaats, hét jaarlijkse netwerkevenement dat uitsluitend toegankelijk is voor de fietsvakhandel. Het evenement is georganiseerd door RAI Amsterdam onder auspiciën van RAI Vereniging en geeft een uitgebreid overzicht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van fietsen, fietsonderdelen en  -accessoires. ANWB is aangesloten als partner voor de consumentendagen en vakblad Tweewieler voor de vakdag. 

Meer informatie is te vinden op www.nationaleebiketestdagen.nl of www.fietsvakdag.nl.

Over RAI Vereniging
RAI Vereniging, Rijwiel & Automobiel Industrie, behartigt de belangen van ruim 550 fabrikanten en importeurs van personenauto's en vrachtauto's, aanhangwagens en opleggers, carrosserieën en speciale voertuigen, motorfietsen en scooters, brom- en snorfietsen en fietsen. Ook de leveranciers van onderdelen voor deze voertuigen en van garage-uitrusting zijn bij de Vereniging aangesloten.

Volg ons op

Nieuwste foto's

Bekijk alle foto's »

Nieuwste video

Bekijk alle video's »