'De IJzeren Eeuw' brengt RAI Amsterdam en Amsterdam Museum samen

De rijke historie van RAI Amsterdam, die zijn oorsprong vindt in de 19e (ijzeren) eeuw, heeft geleid tot een bijzondere samenwerking tussen RAI Amsterdam en het Amsterdam Museum. Amsterdam RAI heeft zich als hoofdsponsor verbonden aan de tentoonstelling ‘De IJzeren Eeuw – het begin van het moderne Nederland’, die tot 2 augustus 2015 loopt. Later dit voorjaar richt het Amsterdam Museum een expositie in het nieuwe RAI Amtrium in over de geschiedenis van de RAI.
De tentoonstelling de IJzeren Eeuw laat de ontwikkeling van het moderne Nederland zien in de 19e eeuw. Een roerige periode vol tegenstrijdigheden, maar ook met uitvindingen die vandaag de dag nog altijd ons dagelijks leven bepalen, zoals de auto en de fiets. De tentoonstelling laat daarnaast zien dat Amsterdam een dynamische hoofdstad wordt en toont bijvoorbeeld het Paleis voor Volksvlijt, de eerste tentoonstellingsruimte van de Rijwiel Automobiel Industrie (RAI).

Moderne Nederland
Paul Spies, directeur Amsterdam Museum licht toe: '”We zijn vereerd dat de RAI zich heeft verbonden aan de tentoonstelling 'De IJzeren Eeuw'. Een periode waarin de basis werd gelegd voor het moderne Nederland, en ook het Amsterdam zoals we dat nu kennen. De RAI heeft aan beide zaken significant bijgedragen, sinds hun ontstaan in 1893. Het is een partner van formaat”.

RAI sinds 1893
In 1893 werd door een aantal rijwielfabrikanten de Vereniging 'De Rijwiel-Industrie' opgericht uit onvrede over de wildgroei van verschillende rijwieltentoonstellingen in allerlei plaatsen. De kosten van deelname aan al die evenementen rezen de pan uit volgens de fabrikanten. Daarom besloten zij zelf een rijwieltentoonstelling te organiseren: een landelijk evenement met een frequentie van één keer per jaar. De eerste rijwieltentoonstelling vond plaats in 1895 in het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam. In 1899 kwamen daar de auto’s bij. Daar volgden tot de Eerste Wereldoorlog elf exposities van fietsen, motorfietsen en auto's.

Expositie in nieuwe RAI Amtrium
Vanaf juni 2015 is een verdieping van het nieuwe RAI Amtrium op de hoek van het Scheldeplein, tijdelijk ingericht als expositieruimte. “De opening van ons nieuwe beurs- en congresgebouw RAI Amtrium leek ons een goede aanleiding om de rijke geschiedenis van de RAI te laten zien. De specialisten van het Amsterdam Museum hebben deze handschoen opgepakt en een prachtig concept bedacht en ontwikkeld over meer dan 120 jaar beurzen en congressen”; aldus Hans Bakker, algemeen directeur van Amsterdam RAI. Naast de tentoonstelling ‘De IJzeren Eeuw’ is Amsterdam RAI ook te zien in de gelijknamige tv-serie die sinds vrijdag 3 april wekelijks wordt uitgezonden op NPO2.

Over RAI Amsterdam
Het samenbrengen van mensen, zowel fysiek als virtueel, verlegt grenzen, het inspireert! Amsterdam RAI zet zich daarom al sinds 1893 in om verschillende werelden, mensen en markten bij elkaar te brengen. In binnen- en buitenland. Amsterdam RAI is een internationale beurs- en congresorganisatie. Zij organiseert evenementen in binnen- en buitenland en exploiteert het Amsterdam RAI Convention Centre in Amsterdam. De RAI verwelkomt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers tijdens circa 500 evenementen, waaronder beurzen, congressen, corporate events en andere evenementen. Daarnaast levert de organisatie evenement gerelateerde diensten aan organisatoren, exposanten en bezoekers. Voor meer informatie: www.rai.nl.

Over het Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam, over toen, nu en straks. Vier kernwaarden - ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap - vormen de basis van het DNA van de stad. Aan de hand van deze begrippen wordt de geschiedenis tot leven gebracht en gekoppeld aan heden en toekomst. Het museum ziet het als haar maatschappelijke taak om het verhaal van Amsterdam toegankelijk te maken en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren. De Stichting Amsterdam Museum wordt structureel gesteund door de Gemeente Amsterdam, de Bankgiro Loterij en Allen & Overy.

Volg ons op

Nieuwste foto's

Bekijk alle foto's »

Nieuwste video

Bekijk alle video's »