Burgemeester Van der Laan opent RAI Amtrium

BREEAM-NL Excellent certificaat voor derde generatie beursgebouw
RAI Amsterdam heeft op dinsdag 2 juni 2015 de deuren van haar nieuwe multifunctionele beurs- en congresgebouw Amtrium feestelijk geopend.  Burgemeester van der Laan van Amsterdam verrichte de officiële opening. Het Amtrium is een derde generatie beursgebouw, waarin de beurs-, congres- en kantoorfunctie zijn verenigd. Bovendien heeft het gebouw twee restaurants en een bijzondere kas voor city farming. Voorafgaand aan de opening kreeg het Amtrium van DGBC, als eerste congresgebouw in Europa, het BREEAM-NL Excellent label.

Met het Amtrium - een samenvoeging van Amsterdam en atrium - heeft de RAI aan de stadszijde een nieuw gezicht gekregen. Daarom werd burgemeester Van der Laan van Amsterdam uitgenodigd voor de officiële opening. Hij sprak zijn trots uit over deze uitbreiding en heeft de overtuiging dat het Amtrium de positie van Amsterdam als congresstad in Europa verstevigd.

Voor algemeen directeur Hans Bakker van RAI Amsterdam is de opening een mijlpaal: “Het Amtrium laat zien waar de RAI in gelooft. Door het combineren van functionaliteiten, zijn we als RAI nog beter in staat grote, internationale meerdaagse evenementen naar Amsterdam te halen. Belangrijk voor de RAI, maar zeker ook voor het zakelijk toerisme in de metropool Amsterdam.

BREEAM-NL Excellence label
Meest in het oog springende element van het Amtrium is de vijf verdiepingen tellende verticale kas. Deze unieke city farm levert de eigen groenten en kruiden voor de restaurants van RAI en voor restaurant The Roast Room. De city farm is een voorbeeld van het vooruitstrevende duurzaamheidsbeleid van RAI Amsterdam. Het Amtrium is een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten en het eerste congresgebouw in Europa met het BREEAM-NL Excellent label. Voorafgaand aan het openingsprogramma ontving Hans Bakker uit handen van Daan van Vliet, vanaf 1 juli de nieuwe bestuursvoorzitter van Dutch Green Building Council (DGBC) het certificaat: “Met de BREEAM-NL certificering laat RAI Amsterdam zien dat het een voorbeeldrol vervult op het gebied van het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Niet alleen voor de stad, maar door de iconische waarde van dit gebouw ook voor de rest van Nederland en internationaal. Door het gebied duurzaam te blijven ontwikkelen, zoals met de komst van het duurzame grootste hotel van de Benelux, zorgt RAI ervoor dat het koploper blijft.”

Heritage logo
De officiële opening werd vormgegeven door het doorknippen van een rood lint waarbij het iconische rode RAI-logo omgeven door een nieuwe huisstijl werd onthuld. Algemeen directeur Hans Bakker: “We vieren vandaag het verleden, heden en toekomst van RAI Amsterdam. Het rode logo op reclamemast ‘het Signaal’ is altijd een baken van de RAI gebleven. We hebben ervoor gekozen dit icoon in ere ter herstellen en weer als officieel logo te gaan voeren.”

Internationaal
In het afgelopen decennium heeft RAI Amsterdam ruim €180 miljoen geïnvesteerd in hoogwaardige eigentijdse faciliteiten voor grote internationale, meerdaagse evenementen. Deze investeringen hebben een grote economische waarde voor de metropool Amsterdam. Amtrium is het eerste gebouw dat voortvloeit uit de (Ruimtelijke) Toekomstvisie RAI. Deze visie is gezamenlijk opgesteld door RAI Amsterdam en Gemeente Amsterdam.

Volg ons op

Nieuwste foto's

Bekijk alle foto's »

Nieuwste video

Bekijk alle video's »