Bezoekers en standhouders kunnen hun spullen schenken

 

RAI Amsterdam gaat experimenteren met een donatieprogramma om bruikbare spullen die overblijven na een grote beurs of tentoonstelling een nieuwe bestemming te geven. Daartoe worden zogenaamde donation rooms ingericht in het evenementencomplex. Het gaat om spullen waarvan maatschappelijke organisaties hebben aangegeven dat ze deze goed kunnen gebruiken.

Het spits wordt in september afgebeten door de grootste media-, entertainment- en technologiebeurs ter wereld, de International Broadcasting Convention (IBC). Het event wordt jaarlijks door circa 55.000 mensen bezocht. Bedrijven van over de hele wereld verzamelen zich ieder jaar in de RAI Amsterdam om hun innovatieve producten tentoon te stellen aan de wereld. In de donatiekamers kunnen onder meer voedsel, meubilair, planten en bloemen, elektronica, decoratie- en kantoorartikelen en hobbymaterialen worden afgegeven. Het gaat om een experiment.

Koppeling goede doelen

De donaties gaat de RAI koppelen aan de wensen van maatschappelijke organisaties die zitten te springen om zo goed als nieuwe (gratis) spullen. Denk aan de Voedselbank Amsterdam, Humanitas, het Leger des Heils en zorginstelling Cordaan. Amsterdamse maatschappelijke organisaties kunnen zich nog bij het donatieprogramma van de RAI aansluiten.

Stephanie Mathas, bij de RAI verantwoordelijk voor dit project: “We hebben gemerkt dat wij veel lokale initiatieven kunnen helpen met dat wat wij hier (over) hebben. Waarom zou je dat niet doen? Ook hiermee zorgen wij ervoor dat wij waarde niet onbenut laten, maar juist waardevol laten zijn. Daar waar voorheen wellicht een stoel werd weggegooid en werd gezien als afval, verbinden wij het nu aan een partij die heeft aangegeven een stoel goed te kunnen gebruiken. Wij willen hiermee onze maatschappelijke (toegevoegde) waarde vergroten, maar ook verspilling van onbenutte waarde tegengaan.”

Andere initiatieven
RAI Amsterdam heeft nog andere programma’s opgestart, ook om maatschappelijke initiatieven te ondersteunen. Zo biedt het complex nu ruimte aan maatschappelijke instellingen die geen budget hebben om de reguliere huur te betalen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte bood de RAI het afgelopen jaar onderdak aan bijeenkomsten van tientallen maatschappelijke organisaties die op die manier in staat waren een buurt- of jaarbijeenkomst te organiseren. Gastvrijheid werd onder meer geboden aan Humanitas, AIESEC en PACT Amsterdam. Ook waren er een boekpresentatie over Joodse huizen en een bijeenkomst over ‘We Make The City’. De RAI beoordeelt iedere aanvraag afzonderlijk.

Een ander initiatief uit hetzelfde programma was een verzoek van een wooncentrum voor mensen met dementie. Het verzoek was of de RAI hulp kon bieden bij de realisatie van een eigen theater in hun wooncentrum Torendael. De RAI hielp hen met diverse materialen en spullen die over waren in de eigen organisatie en hiermee een tweede leven kregen. Ook kon het netwerk van de RAI helpen bij de realisatie van diverse spullen, dankzij donaties van diverse leveranciers als ACS Audiovisual Solutions, Mansveld Expotech, Schreuder Tentoonstellingstapijt en Expo Flora Harmelen. Mathas: “En ook dachten onze communicatiecollega’s mee over de naam van het theater. Het gaat heel erg over de manier waarop wij met en dankzij onze business van maatschappelijke waarde kunnen zijn.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
RAI Amsterdam geeft met tal van initiatieven en activiteiten vorm aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. “‘Dat doen we onder andere door te kijken naar welke maatschappelijke behoeften er om ons heen bestaan en naar dat wat wij hier (over) hebben om in een dergelijke behoefte te kunnen voorzien. Of dit nou faciliteiten, expertise, spullen, menskracht, netwerken of materialen zijn, dat maakt niet uit. We bekijken voor wie dit maatschappelijk gezien waardevol kan zijn en zoeken de verbinding. Daarmee verbreden wij onze maatschappelijke waarde enerzijds, en gaan wij ook tegelijkertijd verspilling tegen van onze bedrijfsactiviteiten door onbenutte waarde niet te zien als waardeloos, maar te verbinden aan een maatschappelijke behoefte”, aldus Mathas.

Aanvankelijk was het idee om voor dit doel een RAI Foundation op te richten, maar inmiddels zijn er zoveel initiatieven genomen die nauw verweven zijn met de business van de RAI dat is besloten om deze initiatieven en activiteiten te laten opgaan in de RAI-organisatie zelf.

 

Volg ons op

Nieuwste foto's

Bekijk alle foto's »

Nieuwste video

Bekijk alle video's »