Zonder video geen beurs

 • di 29 maart 2016
 • Claar van Ittersum
 • Blog Video Nieuws

Het ‘leuk dat je er was en tot volgend jaar’ volstaat niet meer. Om mensen voor jouw evenement te enthousiasmeren moet je ze aan je binden. Evenementen zijn steeds meer onderdeel van een grootser platform dat voor, tijdens en na het evenement online het hele jaar doorgaat. Om ervoor te zorgen dat we vanuit onze evenementen het hele jaar in gesprek zijn met onze bezoekers, zijn we bij RAI Amsterdam begonnen met het actief inzetten van videocontent.

Toen ik zeven jaar geleden bij de RAI begon, deden we weinig met videocontent en beursTV. Ik kom uit de mediawereld en zag dat hier veel kansen voor de RAI lagen. Bij de RAI mocht ik gelukkig aan de slag om het video component verder uit te bouwen en onderdeel te maken van onze evenementen.

De kracht van videocontent
Online video maakt de laatste jaren een enorme groei door. Mensen denken vooral in beelden en onthouden daarom video beter dan tekst. Daar komt bij dat videocontent, zeker als je kijkt naar wat wij aan content beschikbaar hebben op beurzen, congressen, etc., voor ons een zeer effectief middel is om over te brengen wat hier gebeurt.

Bovendien is het een ideaal middel om de rijke content die wij hier tijdens de beurs fysiek beschikbaar hebben, breder onder onze doelgroepen te verspreiden en ook daarna in te kunnen blijven zetten. Ook voorafgaand aan evenementen wordt video steeds meer ingezet om bezoekers alvast te enthousiasmeren en informeren over wat er het komende evenement zoal te doen is. Hiermee bieden we ook onze deelnemers de kans om hun deelname aan de beurs te versterken door films op te nemen die zij tijdens de beurs in kunnen zetten en die wij op onze platformen kunnen verspreiden. Hiermee vergroot je het bereik voor de deelnemer en verrijk je je platform met relevante content.

Een aantal belangrijke aspecten van videocontent
Als je je bezighoudt of bezig wilt houden met videocontent, dan zijn er bepaalde zaken die van belang zijn:

 • Houd bij de invulling van je evenement rekening met het feit dat je gaat filmen.
  Stem geschikte content hierop af of integreer content die zich daarvoor leent. Denk bijvoorbeeld aan een sessie op een podium. Deze kun je ook interactief maken en met een livestream wereldwijd online beschikbaar maken voor een nog veel grotere doelgroep. Dat betekent dat de spreker hier in zijn sessie ook op inspeelt en je bijvoorbeeld een moderator toevoegt die met de online en fysieke doelgroep de interactie aangaat.
 • Maak de filmpjes zo kort en dynamisch mogelijk.
  De lengte hangt af van de boodschap, het doel en het kanaal. Men verliest na 60 seconden al wat interesse dus je moet de kijker al snel boeien. De vraag “What’s in it for me (de kijker)?” is van cruciaal belang. Een complete registratie van een sessie (van soms wel een half uur of langer) kan interessant zijn maar dan moet de inhoud wel heel bijzonder zijn. Een korte compilatie van de highlights volstaat meestal. Een verlengde hiervan is dat je ervoor zorgt dat het een pakkend filmpje is met een goede opbouw. Maak vooraf een script, zodat je weet wat je gaat filmen en monteren.
 • Werk samen met de experts binnen de industrie.
  Spar met hen over de volgende vragen: Waar is men binnen jouw doelgroep naar op zoek? Wat zijn de onderwerpen en sprekers waar jouw doelgroep graag meer over hoort? Daarnaast kunnen deze experts bijdragen aan het script door relevante informatie te geven waar jij rekening mee kan houden.
 • Maak een content-kalender voor het hele jaar.
  Bedenk vooraf heel goed wat je voor, tijdens en na het evenement op welk kanaal in wilt zetten. Maak hier een zeer concreet en gedetailleerd schema voor: de content-kalender. Zo zorg je ervoor dat je zeer complete en relevante videocontent krijgt waar je optimaal en lang gebruik van kunt maken. Je kunt tijdens het evenement video’s posten maar ook een deel voor daarna bewaren. Denk bijvoorbeeld aan thema’s die je later in het jaar nog kunt belichten omdat ze dan actueel zijn en deze kunt ondersteunen met (nieuwe) video content.

Een laatste tip
Ook commercieel is videocontent een zeer interessant middel om in te zetten en je deelnemers extra middelen te geven om hun deelname te versterken. Je kunt je deelnemers bijvoorbeeld aanbieden een film te maken van hun stand en die vervolgens op jouw platform zetten om het bereik te vergroten. Ook advertising, zoals commercial breaks en breakbumpers zijn zeer interessante commerciële mogelijkheden.

Heb je nog vragen over dit onderwerp, stel ze vooral. Je kunt me altijd mailen via c.v.ittersum@rai.nl.

Claar van Ittersum

Claar van Ittersum

Manager Media en InnovationLAB | Crossmedia | Innovatie | Media | Creatie | Sportliefhebster |