Het beste van 2017 - topadviezen voor een perfect evenement

Experts van de RAI delen hun kennis en tips via deze blog. Van MVO tot matchmaking en van catering tot community’s. Iets gemist? Lees hier de hoogtepunten van afgelopen seizoen.

Kenniscentrum
De RAI is meer dan een evenementenlocatie. Tientallen experts zetten zich dagelijks in om het succes van elk evenement te verhogen. Hun jarenlange kennis en ervaring delen mijn collega’s via deze blog. Hierbij presenteer ik graag een korte compilatie met food for thought voor de zomer.

Ontmoetingen bepalen het succes
Bij evenementen draait alles om waardevolle ontmoetingen. Hoe kun je dat als organisator faciliteren en zo de waarde van je evenement verhogen? Strategy Manager Max Weijers onthult de fijne kneepjes van matchmaking en legt uit welke nieuwe mogelijkheden ontstaan dankzij ‘indoor positioning’. Hoe kun je daarmee het succes van een beurs meetbaar maken én verbeteren? Gaan we Google en Facebook achterna? Dataspecialist Vanessa Visser laat zien dat je als organisator op een goudmijn van data zit en wat de stappen zijn om deze data te ontginnen.

Fysieke perfectie
Nog steeds is het zo, dat de fysieke verwennerij van gasten een belangrijke factor is in de tevredenheid over het event. Executive chef Rientz Mulder deelt zijn tips voor perfecte eventcatering en Ferdie van Dam geeft vanuit Hotel Services zijn adviezen voor de beste en voordeligste hotelboekingen. Wie zei er dat je bij een beurs of congres altijd binnen moet blijven? ‘Let’s go outside’, bepleit Manager Business Development Denise Capello, die uitlegt hoe je van jouw event een indrukwekkende belevenis maakt door het maximale uit je locatie te halen.

Safety first
De stille kracht achter elk evenement zijn de mensen die de boel op- en afbouwen, vaak in een tempo waar Superman zich niet voor zou schamen. Dat moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Rik Hoogendoorn, manager Safety & Security, vertelt wat je kunt doen om ongelukken te voorkomen.

Duurzaamheid loont
We zorgen goed voor de wereld om ons heen, dat is logisch. Duurzame evenementen hebben de toekomst. Steeds meer organisatoren vragen naar mogelijkheden om hun eigen evenement duurzamer te maken. Dat is makkelijker dan je denkt en kan bovendien geld besparen! Weten hoe je afval en voedselverspilling beperkt? En hoe je een bijdrage levert aan de positieve ontwikkeling van de wereld? Dat legt onze MVO manager Stephanie Mathas graag uit. Er is zelfs een handboek over verschenen. Een voorproefje hiervan is de stap-voor-stap aanpak voor duurzame events die Stephanie met je deelt. Vervolgens kun je dat RAI Handboek Duurzaam Organiseren gratis downloaden.

Een event dat het hele jaar duurt
Contacten, contacten, contacten. Dat is het grootste kapitaal van elk evenement. Via een online community verhoog je de impact van je fysieke evenement en faciliteer je het contact met en tussen deelnemers het hele jaar door. Online Product Manager Henk-Jan Griffioen laat zien hoe je een community opzet en onthult de vuistregels voor killer content die uitnodigt tot interactie en dialoog.

De toekomst is zonnig
COO Maurits van der Sluis heeft zich dit jaar verbaasd. Hoewel de meeste mensen het erover eens zijn dat de waarde van evenement enorm is, hoorde hij om zich heen dat de jeugd geen zin meer zou hebben in beurzen en congressen. In de praktijk ziet hij het tegendeel. Juist deze generatie vormt sterke community’s die behoefte hebben aan live ontmoetingen. Daarbij stellen ze wel andere eisen dan de generatie voor hen. Maurits van der Sluis legt uit wat je kunt doen om jouw evenement toekomstproof te maken en af te stemmen op de veranderende wensen van je doelgroep.

Geniet van de zomer
Onze experts staan al te popelen om meer te vertellen over de ontwikkelingen in de evenementenbranche. Naast de bijdragen van onze vaste bloggers kun je nieuwe onderwerpen verwachten, zoals de inzet van e-gaming bij sportevenementen en het bepalen van de ROI van je event. Tot ziens in september!

Johan Tensen

Johan Tensen

Johan Tensen | Reputatie & PR | LinkedIn | tennis | koffie | schrijven