3 tips voor perfecte eventcatering

Catering is de belangrijkste bijzaak van elk evenement. Voor mij als Executive Chef van RAI Amsterdam is het de hoofdzaak. Mensen onthouden hoe ze verzorgd zijn – als het verassend goed is, of als het een beetje tegenvalt. Catering  kan je evenement maken of breken. Het gaat niet om dat extra luxe broodje bij de lunch of dat bijzondere koekje bij de koffie. Het gaat over meer, veel meer.

  • Tip 1: Neem de tijd
    De momenten van eten en drinken bieden gelegenheid tot contact, interactie en beleving. Laten dat nou juist de factoren zijn waarmee fysieke evenementen zich kunnen  onderscheiden van online alternatieven. Bij RAI Amsterdam is catering daarom een nauwe samenwerking van de keuken, operatie, facilitair management en de technische dienst. Goede catering is een optelsom van eten, drinken én beleving. Een van de belangrijkste elementen daarbij is: geef je gasten de tijd. Prop het eten niet als een intermezzo tussen het programma door. Het is een volwaardig programma-onderdeel, behandel het ook zo.

  • Tip 2: Laat je adviseren
    Wij verzorgen elke dag meerdere evenementen, met verschillende soorten catering. Banqueting, event catering, crew catering, het is allemaal onderdeel van ons dagelijks werk. Het is een vak en vakmensen zijn er om je te adviseren. Vraag dus niet ‘wat is er mogelijk’, want alles is mogelijk. De kracht van een goede cateraar is juist dat hij specifieke wensen kan vertalen in een geslaagde cateringervaring die de gasten positief verrast. Vraag aan je cateraar dus geen menukaart, maar vertel wat je wilt overbrengen, welke sfeer je wilt, wat er moet gebeuren, hoe je wilt dat gasten de cateringmomenten beleven. We denken met je mee en zorgen dat de catering optimaal bijdraagt aan wat jij  met het event wilt bereiken.

  • Tip 3: Voorkom verspilling
    Maatschappelijk verantwoord bezig zijn is geen luxe, maar een noodzaak. Dat zien we ook terug in de vragen die we krijgen: hoe kunnen we samen zorgen voor minder verspilling en hoe kunnen we het milieu sparen?

Anders serveren
Minder verspilling is bijvoorbeeld te bereiken door andere serveermethoden te kiezen. Bij een buffet blijft per definitie veel over; je wilt immers dat de buffetten tot op het laatste moment gevuld zijn. Kies daarom eens voor een geserveerde lunch. Dat kost iets meer tijd en iets meer mankracht, maar het voorkomt onnodig weggooien van voedsel. Bovendien schept het interessante mogelijkheden voor interactie en beleving. Ook daar denken we over mee.

Hartverwarmend Amsterdam
We werken graag met lokale producten. Dat heeft alleen maar voordelen. beter voor het milieu, zeker als je producten uit het seizoen kiest. Je zit dicht op de producent en kent door de samenwerking het verhaal achter deze producten. En wat vaak wordt vergeten: voor buitenlandse gasten is dat Amsterdamse geitenkaasje oneindig veel exotischer dan  Franse brie.

Deel het verhaal
We stellen hoge eisen aan de producten die we gebruiken. Onze koffie heeft het Rainforest Alliance keurmerk, de eieren komen van het Rondeel en ook onze mayonaise word gemaakt van deze eieren. Voor ons zijn verantwoorde en lokale producten een prioriteit en daarmee zijn veel dingen mogelijk. Laat deze aspecten meewegen in je keuzes en deel deze informatie met gasten: ook die vinden het belangrijk en zo draagt het bij aan hun positieve ervaring.

Alles begint met aandacht
Het verbaast mij wel eens hoe lang van tevoren en met hoe veel mankracht organisatoren bezig zijn om de key note spreker te contracteren. Laat me je verzekeren dat de catering minstens zo belangrijk is als goede sprekers. Slecht, gehaast of onverantwoord eten verknalt de beleving van je hele event. Bijzonder goed eten, met aandacht en voldoende gelegenheid voor interactie kan je event naar een niveau tillen waardoor mensen het erover gaan hebben: daar had je bij moeten zijn. Daar wil je volgend jaar ook bij zijn. Cateraars zijn er om je daarbij te helpen. We weten wat werkt en hoe we jouw gasten de best mogelijke ervaring kunnen bieden. Vertrouw ons, we weten wat we doen want wij doen het elke dag.

Rientz Mulder

Rientz Mulder

Facebook@Basement Chefs | Executive Chef | Food | Basement Chefs | Hospitality | MVO | Hartverwarmend Amsterdam