Met de (Ruimtelijke) Toekomstvisie RAI - gezamenlijk opgesteld door RAI Amsterdam en Gemeente Amsterdam (Dienst Zuidas) -is de toekomst van de RAI op het Europaplein voor langere termijn verzekerd. De toekomstvisie geeft ruimte aan kwalitatieve vernieuwing en uitbreiding ten behoeve van hoogwaardige meerdaagse, internationale evenementen in Amsterdam.


Multifunctioneel Parkeergebouw

In september 2015 start de bouw van een 9-laags multifunctioneel parkeergebouw aan de A10 en de Zuidas in Amsterdam. Het parkeergebouw wordt 30 meter hoog en zal circa 1.000 parkeerplaatsen tellen. Het gebouw is multifunctioneel omdat de eerste verdieping van het gebouw, met 7,20 meter, extra hoog is en een hoogwaardige afwerking krijgt, zodat deze etage van 2.500 vierkante meter uitstekend geschikt is als beursvloer of congresruimte. Daarnaast biedt het dak van het parkeergebouw meerdere mogelijkheden om bij grote evenementen een extra paviljoen neer te zetten. Op basis van een Design & Build selectieprocedure heeft de RAI gekozen het nieuwe parkeergebouw te laten realiseren door Aan de Stegge Twello. Het ontwerp is gemaakt door architect Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architekten. Aan de Stegge Twello is, onder begeleiding van projectbureau Res & Smit, verantwoordelijk voor de realisatie van het multifunctionele gebouw. Het nieuwe gebouw dat naar de huidige duurzame maatstaven wordt gebouwd is naar verwachting in augustus 2016 gereed.

Nhow hotel RAI Amsterdam

De RAI verrijkt de Skyline van de Zuidas in Q1, 2020 met een iconisch hotel; nhow Amsterdam RAI. De locatie van het hotel is op de driehoek die begrensd wordt door de Europaboulevard, de ringweg A10 en RAI Amsterdam Convention Centre. Op basis van een hotel tender heeft de RAI gekozen voor NH Hotel Group met hun vernieuwende concept nhow. Het hotel wordt ontwikkeld door COD en is ontworpen door OMA, het bureau opgericht door Rem Koolhaas. Het nieuwe gebouw wordt naar verwachting Q1, 2020 in gebruik genomen.


Toekomstvisie van de RAI

Met deze nieuwe faciliteiten blijft de RAI investeren in duurzame vernieuwing om haar positie als internationaal toonaangevend beurs- en congrescentrum te versterken. Het Multifunctioneel Parkeergebouw en het hotel zijn projecten die voortvloeien uit de (Ruimtelijke) Toekomstvisie van de RAI. Deze visie is gezamenlijk opgesteld door RAI Amsterdam en Gemeente Amsterdam (Dienst Zuidas).

Investeren en Nabije toekomst

RAI Amsterdam heeft in het afgelopen decennium ruim € 140 miljoen geïnvesteerd in hoogwaardige eigentijdse faciliteiten voor internationale, meerdaagse evenementen. Juist deze evenementen hebben een grote economische waarde voor de regio Amsterdam.

Bovendien wordt door toevoeging van P+R faciliteiten bij RAI Amsterdam een bijdrage geleverd aan de duurzaamheid van de stad Amsterdam.

Brochure toekomstvisie