300 drones boven Amsterdam dit weekend

Voor het eerst in Nederland is op vrijdag 10, zaterdag 11 en zaterdag 12 augustus boven het IJ in Amsterdam een ‘droneshow’ zien. Dit weekend cirkelen er maar liefst 300 (intel) drones tegelijkertijd in de lucht.  Het is uniek dat een dergelijke show in Nederland vertoond wordt. Niet alleen vliegen de drones in de CTR (gecontroleerde luchtruimgebied) van Schiphol, ook wordt er buiten de daglichtperiode gevlogen. Beide factoren zorgen er volgens de huidige regelgeving voor dat drone-operaties dan normaal gesproken niet mogelijk zijn. Het is in de aanloop naar de Amsterdam Drone Week dan ook een unieke kans om Amsterdam internationaal als drone-stad op de kaart te zetten.

Kunst
De 300 drones beelden gezamenlijk het kunstwerk Franchise Freedom uit. De vliegpatronen van spreeuwen dienden als inspiratie. De show is bedoeld om toeschouwers de schoonheid van techniek te laten ervaren. Kunstenaars Lonneke Gordijn en Ralph Nauta van Studio Drift ontwierpen een choreografie die de drones met aansturing van een computer uitvoeren. 

Waar en wanneer?
De dronezwerm kun je het beste zien vanaf het terras van restaurant Pllek op de NDSM-werf in Amsterdam Noord of vanaf de Haparandadam in de Houthavens. De show vindt elke avond op 10,11 en 12 augustus plaats tussen 22.00 – 23.00 uur. Uiteraard is de organisatie daarbij wel afhankelijk van het weer.

De droneshow dit weekend is een initiatief van kunstenaarsduo Lonneke Gordijn en Ralph Nauta van Studio DRIFT. De uitvoering wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, Intel, BMW, Rabobank, Amsterdam Drone Week en NDSM. Partijen als Luchtverkeersleiding Nederland, Ministerie van I&M en Havenbedrijf Amsterdam verlenen ook hun medewerking.

Amsterdam Drone Week
Amsterdam Drone Week vindt van 25-30 november 2018 plaats in RAI Amsterdam en brengt de gehele dronebranche - van manufacturerer tot eindgebruiker - samen. Tijdens deze week worden de trends en ontwikkelingen op het gebied van drones getoond en wordt er gesproken over de Europese regelgevingen omtrent het gebruik van drones voor commerciele doeleinden.

Lees meer over Amsterdam Drone Week

Volg ons op

Nieuwste foto's

Bekijk alle foto's »

Nieuwste video

Bekijk alle video's »